Notícies

Drets de les persones treballadores i repressió en l’etapa de la Transició

Intersindical Cultura ha projectat aquest divendres dia 22 de setembre un documental en la seu del nostre sindicat dirigit per Manuel de Juan Navarro (que ha assistit a la presentació) sobre els drets de les persones treballadores i repressió en l’etapa de la Transició a les comarques sabateres del Vinalopó. En record de Teófilo del Valle.

25 / 09 / 2023 | Intersindical

El documental se centra en la mort de Teófilo, jove de 20 anys i treballador de la pell, durant les lluites obreres del mes de febrer de 1976 per aconseguir millores salarials i negociar un conveni col·lectiu just. Va ser perseguit i mort per trets d’un membre de la Policia Armada després de participar en una manifestació pacífica a Elda.

A penes tres mesos després de la mort del dictador Franco al novembre de 1975, en les zones sabateres de la província d’Alacant es desenvolupa un potent moviment reivindicatiu que desborda al sindicat vertical franquista i posa a prova les tímides decisions aperturistes del nou Govern d’Arias Navarro. Les forces governamentals de la Policia Armada acaben reprimint amb extrema duresa les concentracions en les places públiques tant a Elda i Petrer com a Elx. La tragèdia va sobrevenir el 24 de febrer prop de les onze de la nit. El documental descriu el context econòmic, laboral i sindical en aquells primers mesos de 1976 a través d’entrevistes amb alguns dels seus protagonistes i una exhaustiva recerca i accés a expedients judicials.


La recerca analitza la documentació del Consell de Guerra contra Daniel Aroca del Rei, obtinguda gràcies a l’autorització del germà major de Teófilo, José Antonio del Valle , i la seua germana Guadalupe i ha resultat essencial en tot el documental. Els diversos enregistraments realitzats a José Antonio no han estat exemptes de dificultat ja que viu actualment a l’Uruguai.
La informació ha permès reconstruir amb fidelitat els fets. Les diligències practicades pel Jutge Agustín Ferrer Barriendos aquesta mateixa nit i les
declaracions preses als policies i companys de Teófilo aporten molta informació. L’informe d’autòpsia i els seus informes complementaris són analitzats per una forense. S’ha aconseguit localitzar i entrevistar al gener de 2022 al Jutge Agustín Ferrer les actuacions del qual aquella nit de 24 de febrer de 1976 van ser clau per a delimitar i documentar les responsabilitats en la mort de Teófilo. La participació en el documental del jutge Agustín Ferrer és un document importantíssim a l’ésser una visió professional i arriscada des de l’interior del sistema juridicial del franquisme. La transició hauria estat d’una altra forma si altres jutges s’haguessen comportat amb la valentia i honradesa que va tenir ell.
Es recullen les declaracions de l’Alcalde en 1976 Francisco Sogorb, que va tenir una intensa mediació entre sindicalistes i les forces de l’ordre públic. La seua discussió amb el mateix ministre de Governació Manuel Fraga en aquests dies, permetran incorporar la versió municipal d’un dels protagonistes de la transició a les comarques del Sud del País Valencià.

Intersindical Cultura aconsella a tots els centres educatius del País Valencià que coneguen aquest excel·lent documental amb el qual poden fer un treball de conscienciació amb l’alumnat per a aconseguir que la memòria no es perda i siga una font de valors democràtics.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=Fyj6JJkkwPM…
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.