Notícies

El Sàhara, la terra promesa

Intersindical Solidària i Intersindical Cultura han celebrat aquest dijous dia 22 de juny en la seu d’Intersindical Valenciana una Taula Rodona sobre la situació del Sàhara, els seus problemes i les seues perspectives de futur.

23 / 06 / 2023 | Intersindical

L’acte ha tingut com a punt de partida l’obra del periodista Vicent García Devís, “Sàhara. Terra promesa”, editat per la Institució Alfons el Magnànim.
Al costat de l’autor de l’obra, en la taula ha participat el president d’Intersindical Solidària ( Vicent Mauri), l’ex-representant del Front Polisario al País Valencià (Alali Emboiric Mohamed), una representant del programa València Defensa (Lourdes Crespo) i l’experiència en primera persona d’una dona sahrauí i infermera (Jadu Daf Badia).
Altres entitats que han col·laborat en aquest acte han estat l’àrea d’Intersindical Cultura i l’associació Zemmur de València.

L’acte ha tingut com a eix conductor el llibre i l’experiència personal del mateix autor que ens ha acompanyat.

Quan Vicent Garcia Devís era un jove reporter, vint anys després de la Marxa Verda i l’ocupació del Sàhara Occidental per l’exèrcit marroquí, va viatjar-hi per preparar un documental sobre aquests fets i l’exili al desert de Tinduf, al sud d’Algèria, a uns 1.400 quilometres de la capital. El llibre comença relatant, a mode d’introducció, aquesta experiència personal. Un relat descriptiu i objectiu, i en ocasions poétic. Aquesta introducció ens prepara emocionalment per poder entendre el que realment va passar i està passant.

El llibre és breu, 121 pàgines, i de lectura àgil. Està prologat pel periodista de TV3, Carles Prats, i compta amb vint entrades curtes que ens van relatant des de la gènesi del conflicte fins a la situació actual. Acaba amb un annex sobre la retenció de joves dones sahrauís per part de les seues famílies biològiques, i remata amb tres històries de vida i fotografies de l’autor durant el seu viatge a la RASD.
El recorregut pels moments més importants del conflicte comença amb la descolonització espanyola en el context la guerra freda. La situació estratègica i la riquesa mineral d’unes terres cobejades pel regne del Marroc, necessitat a més d’una causa nacionalista pròpia, la del Gran Marroc, que amagara les tensions internes, és el detonant del llarg conflicte que obligaria a pastors i comerciants nòmades a convertir-se en soldats i polítics d’un estat, la RASD, que encara hui després de tants anys no ha pogut crear-se. Garcia Devís ens aclareix també la posició vicària del regne d’Espanya, sempre atent a les necessitats estratègiques dels Estats Units.
Completa el relat la creació i l’evolució del Front Polisario, i la República Àrab Sahrauí Democràtica amb les llums i les ombres que al llarg dels anys els acompanyen. En definitiva, ens assabentem de la realitat d’un conflicte que, com el mateix autor el qualifica, a hores d’ara es troba enquistat. Els fills dels núvols, mentrestant, esperen poder reprendre les seues vides a casa i en llibertat, debatent si esdevindrà pel camí de la guerra o pel camí del pacte.

D’altra banda, les persones que han intervingut en l’acte han destacat també la injustícia d’una situació que no té l’aire de solucionar-se a curt o mitjà termini.
En les intervencions, Jadu ha parlat de l’organització sanitària dels campaments; Habbiboulah ha criticat la vulneració dels drets humans per part del govern marroquí; Lourdes s’ha centrat en l’explicació del programa valencià de protecció integral i acolliment de defensores i defensors de DD.HH i Vicent Maurí ha defensat la necessitat d’una unió política de l’esquerra social per a defensar l’autodeterminació del poble saharauí. És necessari continuar fent costat al poble sahrauí amb ajuda humanitària però també amb una suport polític a una causa justa que porta massa anys oblidada per l’opinió pública internacional.
Intersindical Cultura, Intersindical Solidària i Intersindical Valenciana continuaràn defensant públicament, com ho ha fet fins ara, aquesta causa i aquesta lluita com la de molts altres pobles silenciats pels discursos dominants.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.