Notícies

Economia per a un futur sostenible

Vicent Cucarella signa llibres al final de l'acte.
Vicent Cucarella signa llibres al final de l'acte.
06 / 10 / 2018 | Dolors Jimeno

El proppassat dijous, la nostra seu va acollir la presentació del llibre de Vicent Cucarella. A continuació publique el text que va dir Manuela Latorre durant la seua intervenció i que tan generosament ha cedit a Intersindical Cultura.

L’ensenyança es converteix en una eina básica per a prendre consciència

Avui tinc l’honor de presentar el llibre “Economia per a un futur sostenible” de Vicent Cucarella Tormo, llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València, va ser professor associat en el Departament d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València, i és tècnic d’Investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, Ivie, membre de la Comissió d’Experts nomenats per les Corts Valencianes per a l’anàlisi del sistema de finançament autonòmic (des de 2012) i, actualmente, és el Síndic Major de Comptes del País Valencià.
El llibre m’ha sorprés molt gratament, tant en la forma com en el contingut. L’autor ens introdueix amb un llenguatge senzill, fàcil de llegir i comprendre i didàctic, en una ciència social com és l’Economia i sempre partint d’una realitat propera. Tots els temes són introduïts a través d’un jove (Arnau) estudiant de batxillerat mitjançant les converses mantingudes amb una economista (Laia) i amb el seu marit (Josep) que és físic. La lectura del llibre resulta àgil i molt amena, per la manera d’introduir els conceptes bàsics, els exposa com a temes clau, que explica sintèticament i els aclareix mitjançant una anàlisi comparativa, amb exemples de la vida quotidiana més propera, aclarint les possibles confusions més comunes. S’estructura en dues parts, en la primera es consideren de forma reflexiva els conceptes bàsics i tradicionals de l’economia; en la segona part s’introdueix el punt de vista de la Física, en entrar en la conversa el professor d’aquesta asignatura.
Aquest assaig d’Economia tracta sobre el greu problema de sostenibilitat que té la Humanitat, actualment, amb un sistema econòmic basat a produir i consumir cada vegada més (capitalisme), però que no sempre genera benestar, i es proposa el decreixement com l’única via possible per a trobar l’equilibri entre els éssers humans i la naturalesa, i així trobar el benestar desitjat. Ens planteja que primer s’ha de passar per un decreixement per a poder arribar després a l’economia sostenible, o de desenvolupament sostenible, que pose fi a l’espoli dels recursos des de l’esfera global i local, mitjançant reglaments, projectes i subvencions i impostos. Ens enumera i tracta les moltes iniciatives que han anat apareixent: Economia del ben comú (EBC), Economia col·laborativa, Economia Social i solidària, Simplicitat voluntària, Moviment Slow, Ecofeminisme, Economia circular, Ecoaldees, Bancs de temps…
Diu, “En aquesta trajèctoria cap a una societat més respectuosa amb els límits del planeta, l’ensenyança es converteix en una eina básica per a prendre consciència”, però fa falta massa crítica que possibilite la ruptura, mitjançant la responsabilitat i resposta individual, col·lectiva i institucional. No deixarem de somiar amb noves UTOPIES, amb una societat ideal que siga millor, que es propose el benestar humà.
Per a finalitzar, el meu agraïment a la Intersindical Cultura, a Dolors Jimeno, per la presentació de Vicent Cucarella i el seu llibre “Economia per a un futur sostenible”. Un llibre que ens dóna eines per a entendre la realitat econòmica i social actual, que ens proposa la seua transformació a través del decreixement, per a poder aconseguir un desenvolupament sostenible i de benestar. Us anime a llegir-ho i debatre-ho!

Manuela Latorre
Coordinadora de l’Àrea de Salut Laboral i Medi ambient
d’Intersindical Valenciana
4 d’octubre de 2018




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.