Política social

Intersindical Valenciana participa en una reunió sobre trastorn mental greu

A punt de tancar-se la nova reglamentació d’atenció a les persones amb transtorn mental

17 / 01 / 2018 | Intersindical

El 16 de gener va tindre lloc la Mesa sectorial de Trastorn Mental Greu, en què s’ha tractat la forma d’abordar aquest problema i conclou amb una nova reglamentació i dotació de recursos econòmics, personals i tècnics.

La Secretària Autonòmica de Dependència, Helena Ferrando, acompanyada pel Director General de Diversitat Funcional Antonio Raya i una representant de la Conselleria de Sanitat, va fer especial incidència en el canvi de model d’atenció a les persones amb trastorn mental greu, de l’actual model implantat per l’anterior Administració basat en l’oferta de places residencials a un model en el qual es pretén potenciar la prevenció i la intervenció social comunitària, sense deixar de costat l’atenció en residències i centres de dia, però com a últim recurs i només en cas que siga necessari.

També es va parlar d’anar més enllà d’una mera atenció a aquestes persones i ajudar-les a fer-se un projecte de vida amb la corresponent inserció sociolaboral i acompanyar-les per afavorir l’èxit en tan important empresa.

Els paràmetres d’actuació seran els següents:

-Equitat: que els programes s’apliquen a tot el territori.
-Accessibilitat: que cap persona es quede sense recursos.
-Col·laboració: entre la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la d’Igualtat i Polítiques Inclusives. També s’intentarà implicar a altres Conselleries (Ocupació, Habitatge, etc.). Això ens dóna una idea de la transversalitat que cal per a una correcta atenció, que cobrisca les necessitats del col·lectiu.
-Flexibilitat: la manca de reconeixement de dependència no paralitzarà l’accés al recurs que necessite la persona amb Trastorn Mental Greu.

Per a procedir a la implantació dels programes hi haurà una xarxa de suport sectorialitzada per àrees de salut.

A més a més, a instancia d’Intersindical Valenciana, se’ns va informar que la Conselleria està duent a terme intervencions amb persones malaltes amb Trastorn Mental Greu que sobreviuen com poden pels carrers i que són més del 50% d’aquesta població. Aquesta qüestió ja va ser plantejada pel Sindicat, sensibilitzat per les dures condicions de vida d’aquestes persones i les dificultats que tenen per tirar endavant.

Finalment, la Secretària Autonòmica Helena Ferrando va tancar la Mesa i va definir l’actual Consell com un govern d’esquerres, la qual cosa implica que la prestació dels serveis públics s’ha de fer, en primer lloc amb recursos públics, en segon lloc amb entitats sense ànim de lucre -l’anomenat tercer sector-, i per últim, amb les empreses. No obstant açò, sense perjudici de la necessitat de col·laboració que pot haver-hi entre totes tres per a una correcta prestació dels serveis públics.

Des del Sindicat valorem positivament la tasca realitzada i esperem que els resultats de la implementació d’aquest nou model aporte els resultats esperats, després de tant de temps treballant Administració, sindicats, associacions, entitats i altres agents socials.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.