Política social

150 entitats i 9 grups parlamentaris exigeixen una llei que garantesca el dret a l’habitatge digne

02 / 10 / 2021 | Intersindical

Intersindical forma part del moviment per un habitatge digne

El passat dijous 30 de setembre es va registrar al Congrés la proposició de llei de Garantia de Dret a l’Habitatge Digne i Adequada, una llei elaborada per la ciutadania en un exercici de defensa pròpia davant la sistemàtica vulneració d’aquest dret per part dels poders públics al nostre país.

Aquesta Proposta de Llei ha estat elaborada per organitzacions de la societat civil que porten molts anys treballant sobre el terreny la problemàtica de l’habitatge davant la falta solucions i l’escassetat de recursos per part de l’administració pública, i compta amb el suport de més de 120 organitzacions de tots els àmbits: socials, sindicals, juvenils, de pensionistes, de consumidors …

La nostra Llei de Garantia de Dret a l’Habitatge Digne i Adequada afronta els diferents aspectes que s’han d’abordar si es vol garantir el Dret a l’Habitatge i resoldre la crisi habitacional que arrossega el nostre país.

Per al seu registre, s’ha comptat amb el suport dels partits polítics Unides Podem, ERC, EH-Bildu, JuntsxCat, Més País, CUP, Compromís, Nova Canàries i BNG, que s’han compromès amb les seves signatures el suport tant a aquesta llei, com a les mesures que conté.

Un pas endavant enfront de el bloqueig del PSOE

L’elaboració i el registre de la Llei de Garantia de el Dret a l’Habitatge es dóna enfront de l’immobilisme d’un PSOE que va prometre l’aprovació de la Llei pel Dret a l’Habitatge per al passat mes de febrer i que també ha incomplert el seu compromís amb la societat i amb els seus socis de Govern de regular el lloguer i impedir els desnonaments. Un compromís que li va permetre aprovar els Pressupostos de 2021

Però aquesta llei no sorgeix d’un conflicte entre socis, sinó d’un conflicte social que enfronta poderosos lobbies financers i immobiliaris que veuen en l’habitatge una forma d’especulació i enriquiment, amb la resta de la societat: en els primers 6 mesos de 2021 portem acumulats 22.532 desnonaments malgrat les mesures especials de protecció per la pandèmia confirmant el caràcter sistèmic de l’emergència habitacional que patim a Espanya. I precisament, Espanya és un dels països del món en què les famílies destinen una proporció més dels seus ingressos a pagar el lloguer a causa de les desproporcionades pujades durant els últims sis anys, fet que ha generat un empobriment sistèmic a les llars inquilins.
Per tot això, les organitzacions que defensem l’habitatge fem un pas endavant i vam registrar aquesta llei per garantir la protecció de el Dret a l’Habitatge. Aquest gest ho fem acompanyades d’una gran majoria social representada a través de més de 120 organitzacions socials, sindicals, juvenils, de pensionistes, de consumidors ... en definitiva amb una transversalitat tan àmplia com ho és aquest Dret.

El contingut de la llei

Aquesta llei es desenvolupa en compliment dels compromisos internacionals d’Espanya en matèria de Drets Humans, així com de l’propi mandat constitucional, per eliminar les traves que impedeixen a centenars de milers de ciutadanes l’accés a un habitatge adequat i digne.

La Llei que hem registrat avui s’estructura en nou títols, amb un total de 94 articles, en els quals s’estableixen les bases per fer efectiu el dret a l’habitatge. Com a aspectes fonamentals:

S’estableix el Dret a l’Habitatge com a dret subjectiu exigible per assegurar la seva protecció, i s’estableixen noves garanties judicials molt definides per evitar l’abús de Dret contra els habitants susceptibles de desnonament, el que ha estat condemnat reiteradament pels Tribunals de Justícia Europeus i el Comitè DESC de Nacions Unides.

En matèria de desnonaments, la llei prohibeix els desnonaments a persones o famílies vulnerables mentre no hi haja garantia d’un reallotjament digne i adequat, i obliga els grans propietaris a fer lloguers socials com a opció prioritària davant el desnonament. Es prohibeixen expressament els desnonaments amb data oberta i es legislen diferents mesures per evitar el sobreendeutament, com són la dació en pagament i es limita la responsabilitat a el bé hipotecat incloent major efectivitat a una segona oportunitat i aconseguir deixar enrere la llei hipotecària injusta que s’ha portat per davant el somni de milers de famílies i de les seves avaladors.

En matèria de lloguers, la llei presentada implementa una regulació dels lloguers flexible en base a un índex de mercat amb l’objectiu de limitar i baixar el preu de les rendes perquè suposin un cost assumible per a la majoria de la població. Així mateix, la renovació automàtica i obligatòria dels contractes d’arrendament sempre que el llogater haja complert amb les seves obligacions i l’arrendador no necessiti de l’habitatge per a gaudi propi o d’un familiar. Els honoraris, seran sempre a càrrec de la part arrendatària.

Pel que fa a parc d’habitatge públic, amb l’objectiu de protegir-lo i ampliar-lo es prohibeix la seva venda i es fixa un objectiu de solidaritat urbana del 20% abans de l’any 2050 per mobilitzar habitatge mitjançant diferents eines com són la cessió obligatòria, el tempteig i retracte de grans forquilles com pot ser la SAREB i entitats financeres rescatades amb diners públics en 2009.

En l’àmbit de la gent sense llar, la Llei estableix el Dret a l’Habitatge com a Dret subjectiu i garanteix la protecció immediata en allotjaments adequats per a tota persona que caiga o es trobe en situació de sense llar. Així mateix es garanteix l’accés a subministraments bàsics, creant una tarifa social i prohibint els talls d’aigua, llum o gas a persones en exclusió residencial.

Per finalitzar, la Llei desenvolupa la participació ciutadana en polítiques d’habitatge i s’aborda el règim de control i sancionador per desenvolupar les diferents mesures explicades.

Aquest conjunt de mesures estructurals són necessàries per revertir un model antisocial d’habitatge basat en el transvasament sistemàtic de diners públics a butxaques privades, sense generar cap valor a el patrimoni públic (la lliure especulació) que ha portat a desenes de milers de persones a perdre-ho tot davant la inacció dels diferents governs.

En aquest moment i amb els suports parlamentaris que ja s’han compromès a recolzar-, només la negativa del PSOE impedeix que el Dret a l’Habitatge passe a estar protegit amb totes les garanties.

Agraïm als partits signants seu compromís per defensar dins el Congrés l’aprovació d’aquesta Llei de Garantia de el Dret a l’Habitatge, i exigim al PSOE que es pose també de la banda de la ciutadania i aplane el camí per a l’aprovació d’aquesta Llei, començant per agilitzar el seu pas per la Mesa de Congrés i per donar llum verda votant Sí a la seva presa en consideració.

Per la nostra part des d’avui mateix comencem a organitzar-nos per redoblar la pressió i mobilitzar la població general per aconseguir aquest objectiu i garantir l’accés a un habitatge digne, adequat, assequible i accessible.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.