Drets lingüístics

36 aniversari de la Llei d’ús i ensenyament del valencià

23 / 11 / 2019 | Intersindical

Intersindical Valenciana, en el 36 aniversari de la Llei d’ús i ensenyament del valencià, demana al Consell de la Generalitat Valenciana un impuls decidit a la política lingüística per avançar envers la igualtat lingüística plena al País Valencià. El Sindicat, que valora positivament algunes de les mesures aprovades en l’anterior legislatura com el decret d’usos administratius i institucionals de les llengües oficials, la creació d’una Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat i del Consell Social de les Llengües o la posada en marxa d’À Punt, considera que encara queda molt de camí per recòrrer.

És per aixó que Intersindical Valenciana creu que aquestes mesures han de ser complementades, en l’actual legislatura, amb altres per fer del valencià una veritable llengua d’ús en tots els àmbits de la societat valenciana. Una d’aquestes reivindicacions ha de ser l’aprovació d’una Llei d’Igualtat Lingüística que garantesca els drets lingüístics de les valencianes i valencians, desplegant les normes legals i els recursos econòmics pertinents que els faça efectius.

Intersindical Valenciana considera que, 36 anys després de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), cal que es promulgue una Llei d’Igualtat Lingüística. Per al Sindicat, l’actual LUEV és obsoleta, no ha donat els resultats esperats i no garanteix els mateixos drets lingüístics per a tota la ciutadania. Per aquest motiu, des de la Intersindical Valenciana es demana al Consell que prioritze l’aprovació d’aquesta Llei d’Igualtat Lingüística en l’actual legislatura.

La nova llei hauria de garantir els drets i deures lingüístics i definir uns objectius clars per avançar en el procés de normalització lingüística al País Valencià. Al mateix temps, des del Sindicat també es considera que cal actuar en tots els àmbits socials, laborals, culturals i econòmics per complementar-la. Un d’aquest, és l’establiment de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública valenciana en la futura Llei de la Funció Pública, tal i com es va comprometre el govern valencià en acceptar la proposta sindical unitària sobre capacitació lingüística que es va subscriure per una majoria sindical.

Intersindical Valenciana creu que ara estem davant d’un moment clau per avançar en les polítiques lingüístiques que garantesquen una veritable igualtat lingüística al nostre país per la qual cosa demana el govern del Botànic recursos economics i dotació de personal per aplicar les polítiques lingüístiques

Finalment, des de la Intersindical Valenciana, es demana que s’implementen tota una sèrie de mesures per avançar en el camí de la convivència, la igualtat i la cohesió social i lingüística de la societat valenciana que es concreten en:

- La dinamització del Decret d’usos institucionals i administratius de les llengües oficials;
- L’establiment de la competència lingüística per l’accés a la funció pública;
- La reciprocitat dels mitjans de comunicació en la nostra llengua i la creació d’un espai comunicatiu compartit amb la resta de territoris de parla catalana;
- L’augment de les partides pressupostàries destinades a la promoció i ús del valencià per equiparar-nos als altres territoris amb llengua pròpia;
- L’establiment d’un veritable plurilingüisme al sistema educatiu valencià, des de l’educació infantil fins a la universitat, que tinga com llengua vertebradora el valencià.

 
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.