Drets lingüístics

4 de desembre: dia dels drets lingüístics

Intersindical Valenciana proposa que el Botànic promulgue una Llei d’Igualtat Lingüística

04 / 12 / 2019 | Intersindical

Hui, 4 de desembre, Dia dels Drets Lingüístics, Intersindical Valenciana ha presentat als grups parlamentaris que conformen el govern valencià, PSPV, Compromís i Unides Podem, una sèrie de mesures per a assolir la igualtat lingüística per a tots el ciutadans i ciutadanes del País Valencià. Per al Sindicat, una d’aquestes mesures ha de ser la promulgació de la Llei d’Igualtat Lingüística.

La Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) té ja més de 36 anys i pertany a un època en què no hi existia internet ni la globalització, les famílies i els barris encara feien un paper de transmissió i socialització lingüístiques que avui tenen unes altres xarxes socials, l’escola era l’element difusor quasi únic en la formació, i la ràdio i la televisió (que aleshores es reduïa a als dos canals de TVE i a TV3) constituïen els únics mitjans de comunicació. Però, a més, la LUEV presenta, ja de partida, dues limitacions transcendentals que les més de tres dècades d’aplicació s’han encarregat de confirmar en la seua ineficàcia. D’una banda, fora de l’àmbit escolar aquesta llei no estableix cap regulació normativa ni cap objectiu definit ni cap deure: tot són bones intencions expressades amb previsions tan etèries i poc pròpies d’una llei com són el “foment”,  la “promoció” o l’“encoratjament”. De l’altra, qui parla valencià no té, ni de lluny, els mateixos drets que qui parla en castellà. Aquest gaudeix, per deure constitucional, del deure de coneixement obligatori per a tots els ciutadans i ciutadanes, i socialment així es reforça per tot arreu: des de l’àmbit laboral i econòmic als mitjans de comunicació. Qui vol usar el valencià –fora, pot ser de l’escola – no té cap dret similar al que sí que tenen els usuaris del castellà: depèn del tot de la bona voluntat de l’interlocutor a tot arreu, fins i tot a l’administració. I no sols per a ser atès, fins i tot per a ser entès. Qualsevol pot al·legar que no l’entén i ací s’acaba automàticament tota la possibilitat d’usar el valencià: diga el que diga la llei dita precisament “d’Ús del Valencià”.

El resultat n’és que tot l’importantíssim món social, laboral i econòmic queda desregulat i deixat a la bona voluntat d’un simple “foment de l’ús”. I això mateix ocorre per als mitjans de comunicació, públics i privats, en què la llengua pròpia és una curiositat marginal, en un oceà unilingüe en castellà. Recordem, com a exemple, que À Punt és pràcticament l’únic mitjà de comunicació en valencià. Creiem, doncs, que aquesta nova legislatura hauria de ser la legislatura de l’aprovació d’una nova llei que pose les bases i els mitjans perquè tots els ciutadans i ciutadanes del País Valencià tinguen els mateixos drets lingüístics: una veritable Llei d’Igualtat Lingüística amb unes disposicions normatives clares que obliguen a garantir els drets i els deures correlatius a aquests drets, amb els instruments necessaris per a fer-los efectius, i amb uns objectius de normalitat ben definits, tant en la seua concreció com en els terminis de consecució. És a dir, una llei transformadora amb un pla d’acció verificable i no una declaració formal de bones intencions. A més d’aquesta llei, de manera complementària, cal la modificació de normes o desplegar-ne altres, sobre tot en matèria de funció pública, ensenyament, mitjans de comunicació, relacions laborals o atenció als nouvinguts, així com la dotació pressupostària necessària i suficient per poder aplicar-la correctament. Una de les propostes complementàries que hem presetnat és que la propera Llei de la Funció Pública Valenciana incorpore la competència lingüística per a l’accés a la funció pública.

Finalment, des del Sindicat es demana els partits polítics que governen que siguen sensibles a aquestes propostes presentades per Intersindical Valenciana i que la legislatura que recentment acaba d’iniciar-se siga la legislatuara de la igualtat lingüística i dels drets lingüístics de les valencianes i valencians.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.