Drets lingüístics

Intersindical Valenciana demana un impuls a l’ús social del valencià

El 26 de setembre, se celebra el Dia Europeu de les Llengües proclamat pel Consell d’Europa.

25 / 09 / 2018 | Intersindical

En aquest dia, la Intersindical Valenciana demana a les administracions públiques que donen un impuls a l’ús social del valencià. El Sindicat considera que aquesta celebració és un bon moment per reflexionar sobre la situació de la nostra llengua i prendre les decisions necessàries avançar envers la seua normalització. En eixe sentit, Intersindical Valenciana reclama una Llei d’Igualtat Lingüística que servesca per garantir els drets lingüístics de les valencianes i valencians i potenciar l’ús en tots els àmbits de la societat . A més, proposa un augment de les línies pressupostàries destinades a la promoció del valencià per equiparar-les a les que destinen altres territoris amb llengua pròpia i l’establiment de la competència lingüística per accedir a les administracions públiques.

El Sindicat valora positivament la posada en marxa d’À Punt com una eina imprescindible i necessària per la normalització lingüística, la cohesió i vertebració del País, i aposta per establir la reciprocitat de les ràdios i televisions públiques de tots els territoris que compartim llengua i la creació d’un espai audiovisual en la nostra llengua.

Intersindical Valenciana recorda que l’estat espanyol va signar la Carta europea de les llengues regionals o minoritàries, un fet que el compromet a fer possible l’ensenyament, en tot o en part, en aquestes llengües i també a poder usar-les a l’administració, la justícia i els mitjans de comunicació, entre altres àmbits. En conseqüència, considera que cal una actuació més decidida per part del govern espanyol per donar compliment als seus compromisos internacionals en matèria lingüística en tots els àmbits de les seues competències.

Per altra part, des del Sindicat es critiquen les actuacions del TSJCV en contra de les disposicions legals sobre l’ús i l’ensenyament del valencià, en considerar que les recents sentències contra el decret d’usos lingüístics responen més a criteris polítics que jurídics, per la qual cosa el sindicat presentarà en els propers dies un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.

Finalment, en aquest dia europeu de les llengües, des de la Intersindical Valenciana es fa una crida a la responsabilitat de partits i entitats per no usar la llengua com eina de divisió, en eixe sentit les recents declaracions de determinats dirigents polítics, responen a interessos partidistes, no a l’interés general, i pretenent generar un clima de confrontació social i política que no respon a la realitat, de cada dia, en la que viuen la gran majoria de les valencianes i valencians.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.