Informe: el valencià a l’ensenyament

La catalogació dels llocs de treball

Es cataloguen en valencià els llocs de treball i es requereix que el professorat tinga els coneixements lingüístics adequats de les dues llengües, valencià i castellà, per tal de garantir els manaments de la LUEV i totes les normatives de desplegament, així com els objectius de les normatives educatives quant al coneixement de les dues llengües oficials en igualtat de condicions per part de l’alumnat.

21 / 06 / 2016 | Amadeu Sanz

En 1997 es van catalogar com a bilingües tots els llocs de treball dels col·legis públics d’infantil i primària, en ocasió de l’adscripció del professorat del cos de mestres als nous llocs de treball resultants de l’aplicació del nou sistema educatiu ordenat per la LOGSE.

L’administració hauria d’assegurar l’ensenyament en valencià de l’alumnat en tots els ensenyaments

En l’acord de plantilles de secundària de 1999, signat per la totalitat dels sindicats de la Mesa sectorial d’Educació, la Conselleria es va comprometre a catalogar els llocs de treball de secundària, fet que no va tindre lloc fins a la publicació de l’Ordre 90/2013.
Des de 2002, el professorat que ha entrat al sistema educatiu per concurs-oposició ho ha fet amb el requisit lingüístic. El Decret 62/2002 estableix l’acreditació dels coneixements lingüístics dels dos idiomes cooficials per a l’accés i la provisió de llocs en la funció pública docent no universitària. Per tant, a partir d’aquest moment en les convocatòries d’oposicions cal acreditar “un coneixement adequat” d’ambdues llengües.
La catalogació dels llocs de secundària ha de garantir la continuïtat de l’ensenyament en valencià de milers d’alumnes de primària en accedir a l’ensenyament secundari. En els darrers anys més de 90.000 alumnes no han pogut fer-ho.
L’Ordre 90/2013 cataloga en valencià tots els llocs de treball del cos de mestres, professorat tècnic de formació professional, professorat i catedràtics d’ensenyament secundari en centres docents públics; els llocs de funcionaris del cos d’inspectors d’educació i els funcionaris del cos d’inspectors al servici de l’administració educativa i els llocs de treball en serveis o unitats de suport escolar i educatiu públics.
Des del 9 de novembre de 2013 estan catalogats tots els llocs de treball contemplats en l’ordre. Ara bé, fins a l’1 de setembre de 2017 no tindrà efectes reals la catalogació de llocs.
Quant al professorat, les darreres dades sobre la capacitació demostren que la majoria del professorat, tant funcionari de carrera com interí, té la capacitació lingüística requerida per a atendre la demanda d’ensenyament en valencià. Així i tot la Conselleria hauria de fer un esforç per a formar en valencià el professorat que encara no té la titulació requerida.
Queden pendents de catalogació els llocs de treball dels ensenyaments artístics: conservatoris elementals, professionals i superiors de música i dansa, escoles d’art i superiors de disseny i ceràmica i escola superior d’art dramàtic. Actualment, doncs, la continuïtat de l’ensenyament en valencià de l’alumnat que vol cursar ensenyaments artístics no és possible. L’administració hauria d’assegurar l’ensenyament en valencià de l’alumnat en tots els ensenyaments.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.