Informe: el valencià a l’ensenyament

Les grans ciutats d’Alacant

Cinc de les ciutats amb més de 35.000 habitants estan a Alacant, entre elles, la segona i la tercera capitals del País Valencià quant a nombre d’habitants: Alacant i Elx.

21 / 06 / 2016 | Amadeu Sanz

Les cinc es troben en territori valencianoparlant i, com és constant en quasi totes elles, la situació del valencià en l’ensenyament es troba sota mínims, amb una presència poc més que testimonial en les etapes d’infantil i primària. A partir d’ací, avancen cap al no res, que culmina amb l’extinció del valencià com a llengua de l’ensenyament en arribar al batxillerat.
Destaquem, per motius oposats, la situació en ciutats com Alcoi i Dénia: la capital de l’Alcoià, una de les comarques emblemàtiques del país per la defensa de la llengua, segueix el ritme de desvalencianització en totes les etapes, fins arribar a un testimonial 13,2% d’alumnat que estudia el batxillerat en valencià. Dénia, que és una de les excepcions quan a l’equilibri entre les xarxes privada i pública, manté un nivell prou digne en les etapes obligatòries, però no escapa a la desfeta quan arribem al batxillerat, amb només un 20,3% de l’alumnat que pot estudiar en valencià.

Les capitals d’Alacant

Passeu el punter pels punts per visualitzar els valors en percentatge.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.