Per un espai comunicatiu propi

Fins el moment, els lectors catalans podien trobar als quioscos, com a mínim (depenent de la zona), quatre diaris en la seua (nostra) llengua: Avui, El Punt, El Periódico i Ara.

03 / 05 / 2011 | Joan Carles Girbés

Fins el moment, els lectors catalans podien trobar als quioscos, com a mínim (depenent de la zona), quatre diaris en la seua (nostra) llengua: Avui, El Punt, El Periódico i Ara. Aquest matí, l’oferta ha augmentat amb la incorporació de la versió en català de La Vanguardia, un projecte llargament desitjat pels lectors i per la ciutadania que es materialitza, per fi, 130 anys després de la creació d’aquest periòdic de referència dins i fora del Principat. És, sens dubte, una fita d’excepcional importància cultural, social i política en les terres veïnes.

Del País Valencià estant, aquests avanços es veuen i es viuen amb certa distància i tímida admiració. O també podríem confessar que ens provoquen enveja i frustració. I no només perquè els catalans tenen al seu abast una oferta àmplia i plural en la llengua pròpia, sinó, i sobretot, perquè han tingut el coratge, els pebrots i els dallonses de bastir un espai comunicatiu propi. Els cinc diaris esmentats han estat impulsats i reforçats per empresaris catalans, s’han obert a altres negocis afins (de l’editorial a l’audiovisual) i han estat animats i sostinguts per polítics de tot signe i pelatge (en el govern i en l’oposició) i per activistes i ciutadans conscients que per forjar un discurs propi cal proveir-se de les eines necessàries per impulsar-lo com més lluny, millor.

Resulta lamentable que una societat en essència emprenedora com la valenciana haja arribat al punt de dependència i sucursalisme actuals, també en l’àmbit de la comunicació. Necessitem altaveus propis

En comparació a aquell desplegament de mitjans, els valencians només trobarem als quioscos una única pàgina en la nostra llengua; una pionera, voluntariosa, heroica però anecdòtica i residual pàgina: la secció “Panorama” de Levante-EMV. I si esquifit és aquest reducte per a parlants indígenes (som molts els qui voldríem una versió sencera en valencià), més preocupant resulta que no disposem ja de cap diari netament nostre, creat ací i sostingut per accionariat autòcton. On estan els nostres empresaris quan se’ls necessita?

Resulta lamentable que una societat en essència emprenedora com la valenciana haja arribat al punt de dependència i sucursalisme actuals, també en l’àmbit de la comunicació. Necessitem altaveus propis que ens ajuden a reflexionar, a avançar, que generen respecte, prestigi i consciència de pertanyença col·lectiva. Però no està tot perdut. A falta d’un diari en paper als quioscos, a la xarxa funcionen iniciatives tan absolutament imprescindibles com la que acull ara aquestes línies, i que amb valentia fiscalitzadora i esperit propositiu poden ser el germen de projectes més grans si ens els creiem i hi apostem. Polítics en campanya, empresaris en crisi, conciutadans indignats: espavilem i fem créixer el potencial que tenim, perquè si no ens proveïm d’un espai propi, només ens quedarà la resignació de compartir el que ens vulguen concedir altres, amb interessos forans.

Publicat en L'Informatiu - 03 / 05 / 2011