Política social

MANIFEST 21M “València contra el Racisme”

21 / 03 / 2020 | Intersindical

Hui 21 de març, Dia Internacional contra el Racisme, nombrosos col·lectius de València, com tambè altres de l’Estat Espanyol i del món, ens unim per a mostrar la nostra repulsa absoluta a aquesta xacra social que constitueix un dels puntals estructurals del sistema de dominació actual, pel qual les grans majories de la població mundial són discriminades, excloses i oprimides, i per a denunciar la seua presència creixent en la nostra societat i en les nostres institucions.

Denunciem en primer lloc les Polítiques de Frontera de la Unió Europea, per ser les culpables directes del sofriment i la mort de milers de persones que fugen de guerres, de persecució política o de la fam, en molts casos provocats pels països del Nord global, i que, en lloc de vies segures per al seu trànsit, troben en el seu viatge violència, repressió, pilotes de goma, gasos lacrimògens, guardacostes i murs insalvables que acaben amb moltes d’elles mortes en el camí o ofegades en la mar.

Denunciem l’Acord de la Vergonya signat precisament un 18 de març, de fa ara quatre anys, pel qual Turquia acceptava convertir-se en el gendarme d’Europa, per a evitar-nos als europeus haver d’assistir a les nostres fronteres a la violència exercida contra les persones (dones, xiquetes i xiquets, homes) que busquen refugi. Violència com la que ara s’ha exercit a la frontera grega. Denunciem amb ell, tots els altres acords amb països tercers que busquen externalitzar fronteres i invisibilitzar als nostres ulls tot el sofriment que aquestes provoquen. Denunciem també la flagrant violació del dret a la sol·licitud d’asil que signifiquen les devolucions en calent a les nostres fronteres.

Denunciem especialment la Llei d’Estrangeria, pedra angular del racisme institucional que regeix en l’Estat Espanyol. És aquesta llei la que decreta la condemna a milers de persones migrades a la més absoluta exclusió social durant els primers tres anys de la seua arribada, en establir aquest període com el mínim necessari per a poder sol·licitar un permís de residència i treball. Però, a més, condemna a la inestabilitat continuada en fer dependre la renovació del permís a mantindre un contracte i cotitzar almenys sis mesos cada any. D’aquesta forma, es pretén assegurar una força de treball dòcil, sempre amb temor a exigir els seus drets per a no perdre el seu contracte i ser expulsada del sistema.

Denunciem els Centres d’Internament d’Estrangers (els CIEs), presons racistes on les persones migrades són tancades sense haver comés cap delicte, simplement pel fet de no tindre en regla els papers exigits, a la suposada espera de la seua deportació, i en les quals se’ls sotmet a la reiterada privació dels seus drets fonamentals, a més d’unes condicions de vida penoses.

Denunciem les Redades Racistes que duen a terme les forces policials, parant, controlant i discriminant a certes persones pel seu “perfil racial”. Aquesta pràctica té com a objecte l’assenyalament, l’estigmatització, la criminalització i, en definitiva, l’atemorització i marginació de la resta del cos social. Denunciem especialment aquelles que es duen a terme per a omplir de persones de determinat origen els vols de deportació contractats per l’Estat amb certes aerolínies comercials.

Denunciem que l’Ajuntament de València continua posant grans dificultats per a l’accés al Padró a moltes persones, especialment entre elles a les persones migrades. L’empadronament és la porta que possibilita l’exercici de qualsevol dret, des de l’obtenció de la targeta sanitària, la matriculació de les xiquetes i xiquets o l’accés als serveis municipals. L’empadronament hauria de ser automàtic per a tota persona que viu a la nostra ciutat i no dependre de poder complir o no un determinat requisit.

Denunciem les especials traves que les persones migrades troben per a accedir a l’habitatge, a l’educació, a l’ocupació o a la sanitat. El ple exercici d’aquests drets, ja minvat per a una majoria en la nostra societat, es complica especialment per a les persones migrades, que es veuen relegades a una major precarietat, marginació i degradació. Denunciem especialment l’exclusió normativa del seu accés a l’ocupació pública.

Denunciem l’extensió dels discursos d’odi en la nostra societat, especialment els discursos racistes i xenòfobs. Denunciem com el racisme social latent s’estén i, cada vegada més, s’exterioritza amb menys complexos, discriminant, marginant, rebutjant, culpant de tots els mals a les persones migrades, fins a acabar, en els casos més greus, en agressions verbals o fins i tot físiques.

Denunciem l’ascens de l’extrema dreta al nostre país i en la resta d’Europa, denunciem aquesta volta del feixisme, que es revist ara de noves aparences més “amables”, però que manté el seu vell fonamentalisme supremacista, la seua amenaça als valors democràtics i als drets més bàsics de la majoria de les persones. Des de les institucions, normalitzen i promocionen els discursos d’odi que denunciem i estenen així encara més el racisme estructural en la nostra societat.

Per tot això ens unim contra el Racisme i el Feixisme i manifestem:

NO AL RACISME

#21MValènciaContrael Racisme #ProuRacisme #WordAgainstRacism

Entitats signants:

- ACOEC
- Acontracorrent
- Anticapitalistes País Valencià
- Asociación África en el Corazón
- Asociación Intercultural Candombe
- Asociación Nourdine - Asociación Cultural La Paz
- Casa Marruecos
- CEAR PV
- CEDSALA (Centre de Documentació i Solidaritat amb Amèrica Llatina i Àfrica) 
. Centre Social Terra
- CESÁfrica
- CGT Valencia
- CIEs No (Campaña por el Cierre de los CIEs y el fin de las deportaciones)
- CIM Burkina
- CNT Valencia
- Colectiva Resistencia Migrante
- Colectivo Sur Cacarica
- CCOO PV
- COS, Coordinadora Obrera Sindical Assemblea de l’Horta i la Ribera
- Crida contra el Racisme i el Feixisme
- Decidim
- Entreiguales Valencia
- Equipo Implementación Decenio Afrodescendiente- España
- Fundación CEPAIM
- Fundació Mundubat
- Intersindical Valenciana
- Joves d’Esquerra Unida de València
- Mesa d’Entitats de Solidaritat amb els Immigrants
- Mujeres con Voz Valencia
- Obrim Fronteres Valencia
- ONGD Casa Camerún
- ONGD Menuts del Món
- Perifèries
- Plataforma Acción Poética Valencia Refugiad@s
- Plataforma de Apoyo a las Trabajadoras del Campo
- Plataforma Valenciana de Solidaridad con el Pueblo Saharaui
- Psicólogos sin Fronteras
- SJM (Servicio Jesuita a Migrantes Valencia)
- Unió Pobles Solidaris
- València Acull
- València és Refugi
- Zemmur, Asociación de Saharauis en Valencia

 
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.