Política social

Blinda els teus drets, canvia l’article 53

13 / 07 / 2015 | Intersindical

La Constitució i el seu article 53 crea uns drets “de primera”, com la vida o la llibertat, millor protegits, i altres drets “de segona”, com l’habitatge o la salut, amb menys garanties de protecció. Que significa? Que no estan protegits. Poden ser objecte de mesures regressives deliberades i injustificades.

“Con la burocracia han estado jugando con la vida de mis padres” Patricio, fill de Ismael i Rosa. Ismael te 82 anys i Rosa 83. Tenen la nacionalitat xilena i viuen des de 2003 a l’estat espanyol amb el seu fill. Estan greument malalts. Tanmateix, en 2012, amb l’entrada en vigor de la reforma sanitària varen perdre el seu dret a l’atenció mèdica gratuïta. A partir de l’entrada en vigor d’esta llei, sols poden acudir a urgències, a un centre a 40 kilòmetres de sa casa. Després de la intervenció de la Defensora del poble, recuperaran la targeta sanitària. Tanmateix, durant quasi tres anys han estat exclosos de l’assistència sanitària gratuïta, com centenars de milers de persones a Espanya.

‘Todas las personas deben contar con unos ingresos mínimos para vivir, para así asegurar que pueden hacer frente a los gastos básicos como el gas, la luz, el alquiler… y así llevar una vida digna’. Son paraules de Beatriz, mare de dos fills i una filla, qui no rep la renta mínima d’inserció. També ha perdut la seva casa i no té treball. Els seus ingressos són insuficients.

Histories com la de Rosa i Ismael i Beatriz ocorren a l’estat espanyol perquè, entre altres motius, la constitució protegeix els drets de forma desigual i a voltes insuficient.

Amnistia Internacional, Greenpeace i Oxfam Intermón volem una reforma de la constitució que puga protegir millor tots els nostres drets i que no establesca classes ni jerarquies entre ells. A més, volem que la constitució s’amplie i que introduesca qüestions com el principi de “no regresivitat” dels drets humans, el dret a la renda bàsica o l’obligació de vigilar que les empreses respecten els drets humans, entre altres qüestions.

Ajuda’ns a aconseguir-ho! Escriu als partits polítics i demana’ls que es comprometen amb una reforma de la constitució que protegesca millor els treus drets, la teva vida:

https://www.es.amnesty.org/actua/acciones/espana-constitucion-articulo-53-jul15/



Comentaris
Paz Gemma Rodrigo Royo
13 / 07 / 2015 - 11:08

Por el derecho a una vida digna, vivienda, alimentación, sanidad y educación para todos.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.