Moviments socials

CAOI rebutja tota forma de criminalització en contra dels Pobles Indígenes

09 / 08 / 2013 | Intersindical

La Coordinadora Andina d’Organitzacions Indígenes - CAOI, organització que aglutina els pobles andins de Bolívia, Equador, Perú i Colòmbia, en defensa de l’exercici ple dels drets dels pobles indígenes, els Estats Plurinacionals i el Bon Viure; ha sostingut avui a través d’un comunicat que els Estats del món sencer han de respectar als pobles originaris de totes les regions, per la seva heroica continuïtat històrica molt tot i la violència desmesurada per la colonització dels nostres pobles.

En el document, assenyala que propers al terme d’aquest Segon Decenni Internacional de les Poblacions Indígenes del Món 2005-20015, el lema és “Un decenni per a l’acció i la dignitat”, els Estats i governs a qui pertanyen els pobles indígenes que agrupa la CAOI: Equador, Bolívia, Colòmbia i Perú, no li estan atorgant la importància que es mereix als tractats entre els Estats, els seus ciutadans, i els pobles indígenes, com és el cas del Conveni 169 de l’Organització Internacional del Treball OIT sobre pobles indígenes i tribals en països independents, la Convenció Internacional sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació racial, la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona, pel que fa a la dona indígena, i a més la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pobles Indígenes, per la qual cosa se’ls recorda als governs que aquests documents tenen com a objectiu reconèixer i defensar els seus drets, les seves terres i establir un marc de convivència i de relacions econòmiques que respecten el seu propi desenvolupament.

La CAOI, com a organització que representa els pobles indígenes, és testimoni diàriament de la forta pressió que els territoris dels pobles indígenes vénen suportant que fa a les activitats extractives; on els Estats ve jugant un paper de facilitador, garantista de la inversió privada dels projectes extractius, en lloc de garantir els drets humans dels pobles indígenes.

Finalment els pobles indígenes que agrupa l’CAOI ens pronunciem contra la persecució judicial i totes les altres formes de criminalització del moviment indígena de l’Abya Yala com a estratègia d’intimidació als líders indígenes i contra la llibertat d’expressió i dret de protesta que els pobles originaris hem tingut com a única estratègia de visibilizarían dels nostres drets.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.