Solidaritat i pau

Colombia: de nou el terrorisme d’Estat

26 / 06 / 2013 | Intersindical

Des del dia 11 de juny més de 7 mil camperols i camperoles, pertanyents a les comunitats Camperoles de la regió del Catatumbo Colombià (Convenció, Teorama, El Tarra, Sant Calixt, El Carme, Tibú i Hacarí), es mobilitzen com a conseqüència de la greu crisi humanitària, en defensa del territori i, davant l’incompliment per part del govern de l’acord concertat en la taula d’interlocució MIA, a través d’un plec de peticions, sol · liciten entre altres, complir l’acord de reconèixer la Zona de Reserva Camperola del Catatumbo.

El govern colombià, en lloc d’optar pel diàleg a través del Ministeri d’Agricultura com organisme competent, ha decidit enviar al Ministeri de Defensa, representat al ESMAD i l’exèrcit colombià, que han carregat contra la població camperola mobilitzada, el que ha provocat la mort de dos camperols i ferides a cinquanta més, així com una vintena de detinguts acusats falsament de pertànyer a la insurgència. Amb el que demostra que segueix preferint reprimir complir amb acords signats.

Aquesta acció governamental resulta paradoxal en l’escenari de l’actual taula de diàleg que desenvolupa a l’Havana, on en l’acord del primer punt de l’agenda: política de desenvolupament agrari integral, es fa menció explícita a la “protecció de zones de reserva”, mentre contínua en Catatumbo amb el Pla Consolidación a la Zona de Reserva Camperola, amb forts interessos transnacionals que inclouen militarització de la regió i explotació minera entre d’altres.

El govern colombià prefereix assumir la ideologia militar sobre la figura de les Zones de Reserva Camperoles que les considera repúbliques independents i consolida la força espais que van ser iniciats i acordats com a fórmules de reordenament territorial davant el propòsit latifundista de concentrar la propietat de terres.

Diverses organitzacions i persones, entre les quals es troba la Intersindical Valenciana, donen suport i companyem les comunitats camperoles del Catatumbo en la seva justa lluita i exigim al govern colombià que suspenga la coacció que manté contra les comunitats camperoles de manera immediata, atengui les seves peticions a través dels organismes competents, i complesca els acords pactats. Exigim justícia per a les víctimes d’aquests atropellaments i que s’investigue sobre els fets per part de l’exèrcit: Senyor Santos, demostre al país ia la comunitat internacional la seva voluntat real per una sortida política al conflicte social i armat que dessagna el poble colombià des de fa més de 5 dècades.

¡Cessament la persecució contra el moviment social i popular!
Sí a les Zones de Reserva Camperola!
¡Catatumbo Resisteix!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.