Solidaritat i pau

Colòmbia ha de protegir les i els líders de restitució de terres

La Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia sol·licita a la UE que demane a Bogotá protecció per les persones representants de les víctimes, amb motiu de la mobilització del 6 de març pel Dia Internacional de les Víctimes de Crims d’Estat.

07 / 03 / 2012 | Intersindical

Després de l’aprovació de la llei de víctimes i restitució de terres, la mort, les fustigacions i les amenaces contra les persones representants de les víctimes han augmentat. Només el 2011 van ser assassinats 28 reclamants de terra. “Deixeu de molestar amb el tema de reparació de terres perquè tot el que faça aquesta gestió serà assassinat per nosaltres”: d’aquesta manera són amenaçades les persones que lluiten per el dret al territori.

Entre 2007 i març 2010 han sigut assassinades 1.499 persones desplaçades

La Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia (CVSC) dóna suport a la gran mobilització del dia 6 de març tant a Colòmbia com en alguns països europeus, entre els quals hi ha Espanya, França i Bèlgica i li demana al govern colombià que prenga mesures concretes per protegir les persones reclamants de terres.
La Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia es mostra especialment preocupada per l’increment d’agressions en contra de les organitzacions i defensors dels dret humans que representen les víctimes en el procés de restitució de terres a Colòmbia. Allà, segons xifres de l’organització CODHES, hi ha prop de 5,3 milions de desplaçats interns dins el marc del conflicte armat, a qui, majoritàriament, els van robar la terra a través de mètodes de violència extrema. Es calcula que fins a set milions d’hectàrees es troben en mans dels seus botxins o d’empreses que es van beneficiar de l’espoli. Entre 2007 i març 2010 han sigut assassinades 1.499 persones desplaçades.
Després de l’aprovació de la llei de víctimes i restitució de terres, la qual no es va fer a través d’un procés idoni de consulta ni amb les organitzacions de víctimes, ni amb els pobles indígenes, l’atac contra les persones que van liderar processos de reclam de les terres ha sigut brutal. Es té constància que, només durant l’any 2011, van ser assassinats 28 reclamants de terra, i comparant 2011 amb 2010 hi va haver un augment de més de 50 % dels assassinats a membres de pobles indígenes. És evident que l’objectiu és atemorir les víctimes perquè cessen en la seua exigència de veritat, justícia i reparació.
Davant d’aquesta situació, hui el Moviment Nacional de Víctimes de Crims d’Estat (MOVICE) realitza mobilitzacions a Colòmbia per exigir protecció, respecte, i restitució integral de terres per a les persones desplaçades per causa de la violència dels grups paramilitars, les guerrilles i l’exèrcit a Colòmbia. La setmana passada organitzacions de drets humans i el MOVICE van rebre diverses amenaces, una de les quals expressava clarament: “Deixeu de molestar amb el tema de reparació de terres perquè tot el que faça aquesta gestió serà assassinat per nosaltres”. La CVSC fa costat a les víctimes i a les organitzacions que les representen.
Sol·licitem al govern colombià que done suport públicament a les víctimes i a la UE que demane a Bogotá mesures urgents per a la seua protecció. Donem suport a la gran marxa a Colòmbia que exigeix ​​veritat, justícia i reparació integral per a les víctimes i que cessen els assassinats i les amenaces contra els líders dels procés de restitució de terres.
La Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia està formada pel Centre de Documentació i Solidaritat amb Amèrica Llatina i Àfrica (CEDSALA), el Centre d’Estudis Polítics i Socials (CEPS), el Col·lectiu Sud-Cacarica, el Col·lectiu Entreiguales - València, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat-País Valencià (CEAR-PV) i la Intersindical Valenciana.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.