Política social

Comunicat de la Plataforma de la Depedència

Justícia social, respecte i dignitat

19 / 01 / 2016 | Intersindical

Intersindical Valenciana forma part de la Plataforma de la Dependència

Les Plataformes en defensa de la Llei 39/2006 de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència de la Comunitat Valenciana ens hem reunit el passat dissabte a la ciutat de València, per valorar les noves mesures adoptades pel govern valencià en matèria de Dependència i Diversitat Funcional, així com preparar les taules de treball sectorials que la Conselleria ha dissenyat i que en breu començaran a reunir-se.

En primer lloc, hem analitzat les mesures que amb més urgència i celeritat ha posat en marxa la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, com són el pagament de les ajudes econòmiques pendents, acabant així amb els mesos de retard en el cobrament de les prestacions econòmiques que l’anterior govern vènia acumulant en els últims anys. Aquesta mesura, unida al pagament del deute pendent a aquells que, tot i tenir el seu dret reconegut, encara no estaven cobrant les ajudes i al compromís de l’executiu valencià d’abonar la nòmina, de forma regular, de l’1 al 5 de cada mes , ens porta a pensar en un canvi de tendència en la nefasta gestió que els anteriors governs valencians del Partit Popular han fet de la Llei de Dependència i a convèncer-nos, un cop més, que allò que hem vingut reivindicant les Plataformes de forma continuada, no era ni una utopia ni un disbarat, simplement es tractava d’establir prioritats i legislar per i per a les persones.

D’altra banda, les mesures adoptades, amb vigència a partir de l’1 de gener de 2016, com són l’eliminació de la taxa (copagament) en centres d’atenció diürna (centres d’atenció primerenca, centres de rehabilitació i inserció social, centres ocupacionals, centres de dia de gent gran i de diversitat funcional) i la millora en l’aportació en centres d’atenció residencial (ja que no es computarà com a ingrés de la persona amb diversitat funcional la prestació per fill a càrrec del Sistema Nacional de la Seguretat Social), així com la recuperació de les pagues extraordinàries íntegres i l’increment en la quantitat reservada a l’usuari per a despeses personals, són una fita social més per a les Plataformes que, sempre, denunciem el copagament confiscatori immoral i il·legal instaurat pel Partit Popular. A més, no només s’incrementa els diners que es queda a la butxaca dels dependents de centres residencials, sinó també el de les persones amb diversitat funcional i / o dependència d’habitatges tutelats.
Aquestes, són ajudes que ens animen a seguir en la nostra lluita de tants anys, ja que són coincidents amb el nostre treball en pro de l’autonomia personal de les persones dependents i estan en concordança amb l’esperit de la Llei, ja que l’assistència als centres, serveis i programes no és un caprici dels usuaris o els seus familiars, sinó que millora i ajuda la vida de tots ells. D’altra banda, inicien un camí que posa les bases d’un model assistencial i no residencial, en el qual les residències siguin l’últim recurs, tot el contrari al “model Cotino” impulsat i potenciat per l’anterior executiu valencià amb l’única finalitat de omplir residències i finançar negocis privats amb diners públics.

Pel que fa al compromís per restablir les quanties de les prestacions econòmiques, tal com estaven abans de l’any 2012, i que va suposar retallades tan brutals com arribar a rebaixar les prestacions a 20 euros, suposa un acte de desgreuge amb els dependents molt important encara que no suficient, perquè cal recordar que el govern valencià elimina amb aquesta mesura les retallades que va aplicar el govern autonòmic, però no restableix les retallades estatals que va implementar Rajoy quan aquest va arribar al govern central. L’augment en les quanties autonòmiques fins al màxim previst en la Llei és acollit per les Plataformes de forma satisfactòria, ja que entenem que suposa un esforç pressupostari important per a les arques de la Comunitat, però evidentment no es compensarà el perjudici causat als dependents mentre no es repose també la part treta per l’Estat.

De la mateixa manera, ens alegra que la Conselleria s’hagi compromès a abonar als hereus de dependents morts les quantitats que mai va arribar a pagar-los l’anterior executiu valencià. Cobrar tard i malament ha estat el modus operandi habitual de la Dependència a la nostra Comunitat i haurien d’exigir responsabilitats a qui les tingués, però que ha mort sense cobrar és la major barbàrie i immoralitat que s’ha comès mai. Cal no oblidar, a més, que molts d’ells ni tan sols ara podran cobrar per no haver pogut portar als tribunals el cas o no haver interposat els corresponents recursos administratius en temps i forma.

Respecte a la derogació del copagament farmacèutic i ortoprotètic, entenem que el model escollit per la Conselleria de Sanitat Universal, com és l’establiment de subvencions, no és l’ideal; però, almenys, suposa que les persones amb diversitat funcional que presenten una discapacitat reconeguda del 65% o més, en el cas de majors d’edat, i el 33% o més, en el cas de menors, puguin obtenir tant les medicines com els tractaments ortoprotètics a cost zero, a partir de l’1 de gener de 2016. Cal recordar que l’anterior executiu valencià va suprimir l’article 16 de l’Estatut de Persones amb Discapacitat, que els reconeixia aquest dret, deixant a milers de ciutadans valencians a l’estacada, havent d’escollir entre pagar els tractaments farmacològics prescrits pel metge o menjar, i fins i tot no obtenir-per manca de recursos econòmics per poder-los pagar. Les Plataformes entenem que l’actual sistema articulat a través de subvencions no restitueix totalment el dret de les persones amb diversitat funcional i que mentre no es reposi l’article 16 abans esmentat, no podem parlar de la recuperació del dret arrabassat, però som conscients de les dificultats legislatives del govern autonòmic, donades les amenaces del govern central, per entendre aquest últim que es tracta d’una invasió de competències, que podrien conduir a un altre recurs davant el Tribunal Constitucional, com ja va passar amb el recurs a la llei de la sanitat universal .

Pel que fa al pagament fraccionat i ajornat dels endarreriments generats en les prestacions econòmiques, d’aquells casos que el govern valencià ha tingut col·lapsats i paralitzats durant anys, també el nou govern valencià l’ha eliminat. Cal recordar que la Llei de Dependència estableix que les ajudes són retroactives, des del moment en què se sol·licita la prestació, però els dependents han hagut d’esperar diversos anys des que demanaven l’ajuda fins que la rebien. A partir d’aquest moment, els endarreriments per noves resolucions PIA d’expedients que han estat col·lapsades en la Conselleria, s’abonaran costat de la primera mensualitat de la prestació i totes aquelles que el govern valencià ja havia comunicat que abonaria en quatre pagaments fraccionats, es cobressin íntegrament en un únic pagament al voltant del mes d’abril de 2016. Si als retards i retallades unim els fraccionaments en els pagaments, un cop més es posa de manifest l’autèntic boicot del Partit Popular a l’aplicació de la Llei de Dependència. Afortunadament, ara els dependents no només veuran reconegut el seu dret amb major celeritat, sinó que, a més, els possibles endarreriments generats no hauran d’esperar a cobrar en pagaments fraccionats.

D’altra banda, fonts oficials de la Conselleria, ens han informat en els últims dies que l’ordre de subvencions per al manteniment de centres es va a publicar en breu. Una mesura que també acollim amb satisfacció, ja que els centres i els professionals dels mateixos han estat els garants perquè molts dependents no hagueren de quedar al carrer o a casa, per falta de recursos i incompliments reiterats de l’administració.

A més d’analitzar les mesures en matèria de dependència que el nou govern valencià ha posat ja en marxa, les Plataformes també ens hem posat a treballar en les taules sectorials que la Conselleria va convocar en breu. S’han dividit en cinc àrees de treball (discapacitat física, discapacitat intel·lectual, malaltia mental, discapacitat orgànica i discapacitat sensorial) i les Plataformes en Defensa de la Llei de Dependència comptarem amb un representant en cadascuna d’elles. Per a això, estem ja treballant en l’elaboració d’un document base que serveixi per recollir totes les nostres propostes i reivindicacions. Aquest document, volem elaborar comptant amb la participació de tots els col·lectius, entitats, dependents i familiars, amb els que començarem a reunir-nos per conèixer les seves necessitats. Qualsevol proposta poden fer-la arribar a les Plataformes de la seva província, comarca, poble o ciutat. Si fem una valoració de les mesures que ja s’han adoptat, les Plataformes valorem l’enorme esforç pressupostari que s’està fent. Durant 25 anys els Serveis Socials de la Comunitat Valenciana han estat guardats en els calaixos de la Conselleria. I per a més injustícia social, en matèria de Dependència, als nostres dirigents polítics els ha preocupat més fer caixa amb els diners dels dependents i afavorir a uns pocs, de posar les bases per implantar un veritable Sistema d’Atenció a la Dependència i a les persones amb Diversitat Funcional, amb recursos i serveis que els haguessin procurat una vida més digna i una major autonomia personal. Amb el canvi de govern valencià les Plataformes vam començar a notar el canvi també en les formes i una major sensibilitat per part dels nostres governants. El sol fet de convocar taules sectorials de participació on poder discutir i prioritzar juntament amb l’administració les polítiques socials i inclusives que, d’ara endavant, es vagen a dur a terme, ens demostra un canvi important i molt positiu d’actitud. La Generalitat Valenciana ha estat sempre molt lluny d’assolir una correcta aplicació de la Llei de Dependència. Una llei que naixia per crear un nou Dret per a tota la ciutadania i com un quart pilar de l’Estat de Benestar, i que més aviat ha suposat un eixam de burocràcia, una desesperació administratiu per a les famílies i un viacrucis pels tribunals per aconseguir drets. Som conscients que no és possible recuperar en uns pocs mesos el que s’ha vingut destruint durant tants anys. Ens queden drets per recuperar i, per això, la nostra lluita segueix en peu i el nostre tenacitat no va a minvar gens ni mica. Però, a hores d’ara, després de nou anys de lluita incansable de les Plataformes, podem dir que encarem el futur amb millors perspectives. La Llei de Dependència havia d’haver estat “una finestra oberta al mal temps”, un alleujament i un respir per a aquelles persones que cada dia lluiten per la seva autonomia personal i batallen amb la seva diversitat funcional per una vida més digna. Avui en dia, esperançats però vigilants, podem dir que vam començar a notar la brisa que corre per la finestra ...



Comentaris
Raftor
20 / 01 / 2016 - 17:53

Otro punto que yo considero muy importante, sobre todo para los cuidadores a punto de jubilarse, sería que los volvieran a incluir en los convenios de la seguridad social, con efectos retroactivos a la fecha que los dieron de baja.


Jose Sanjuan Sanjuan
16 / 02 / 2016 - 9:26

Cierto que el cambio de gobierno autonomico ha supuesto un cambio positivo en la dependencia. Queda mucho por hacer y espero que si se logra un gobierno de cambio a nivel estatal se logre un mayor impulso. Los del PP lo único que han hecho ha sido recortar y “Ritamangonear”. Lo de Cotino impresentable y ahora estan apareciendo los lodos de aquellos polvos peperos. A la oposición todos y a la trena los chorizos.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.