Moviments socials

DECLARACIÓ CONTRA EL RACISME #WorldAgaintsRacism

18 / 03 / 2021 | Intersindical

En el Dia Internacional contra el Racisme, des de la Crida Contra el Racisme i el Feixisme - València, volem instar a tota la ciutadania democràtica per a sumar-se a les mobilitzacions organitzades a nivell mundial contra el racisme. Malgrat el seu creixement, dins del sistema colonial que el sustenta, cada vegada són més els moviments socials i organitzacions que alcen la veu contra el racisme, com l’onada de protestes i mobilitzacions liderades pel moviment #BlacklivesMatter.

Som ací per a continuar alçant la veu contra les diferents expressions i formes de racisme que amenacen la nostra convivència social i la seriosa amenaça que suposa la normalització progressiva dels discursos d’odi, afavorits per l’auge dels partits d’extrema dreta que assolen les institucions europees, nacionals i locals. També volem advertir de la responsabilitat social i les conseqüències regressives dels grans mitjans de comunicació que, majorment, estan servint com a altaveu dels discursos d’odis i els partits d’extrema dreta, banalitzant l’odi i normalitzant les seues idees i pràctiques racistes, masclistes i neoliberals. En aquest sentit, assenyalem el racisme estructural com una de les causes fonamentals de la discriminació sistemàtica, marginació i explotació que una part important de la nostra societat pateix cada dia.

En el context actual de crisi sanitària produïda per la covid -19, combinada amb la incapacitat dels governs per a protegir adequadament les seues poblacions i anticipar-se a l’impacte imminent d’una crisi econòmica important, volem denunciar la situació inacceptable en la qual es troben milers de persones en situació administrativa irregular, amb por de ser expulsades en qualsevol moment i privades de l’accés a drets fonamentals com el dret a la justícia, a la sanitat, a l’habitatge digne o al treball decent. Aquesta situació s’agreuja especialment en els col·lectius estigmatitzats que pateixen el racisme, la islamofòbia, l’antigitanisme i la judeofòbia, encoratjats per diferents discursos d’odi.

Denunciem la Llei d’Estrangeria, pedra angular del racisme institucional que regeix en l’estat espanyol. És aquesta llei la que condemna milers de persones migrants a una situació inadmissible d’exclusió social, potenciada per la impossibilitat de treballar amb garanties per un període mínim de 3 anys. A nivell local, denunciem les polítiques municipals que obstrueixen l’accés al padró a moltes persones en situació d’especial vulnerabilitat, impedint l’exercici dels seus drets fonamentals com és el dret a la salut o el propi accés als serveis municipals.

Denunciem les polítiques repressives que agredeixen principalment les poblacions racialitzades, sotmetent-les a l’assenyalament, l’estigmatització social, la violència i l’expulsió. Denunciem les Batudes Racistes que duen a terme les forces policials, discriminant les persones segons el seu perfil racial o ètnic. Denunciem els Centres d’Internament d’Estrangers (els CIEs), presons racistes on les persones migrades són tancades sense haver comés cap delicte. Denunciem les polítiques de frontera de la Unió Europea, per ser les responsables directes del sofriment i la mort de milers de persones que fugen de la guerra, la persecució política o religiosa, la fam o el canvi climàtic, entre altres factors, en molts casos provocats pels països del Nord global.

Denunciem el tracte denigrant que reben les persones en frontera, l’abandó que pateixen menors no acompanyats, la criminalització que es fa de les persones en situació administrativa irregular i la falta de voluntat política per a traslladar les persones migrants que arriben a Canàries cap a tota la península.
Denunciem, finalment, la falta d’una política d’asil capaç d’acollir les milers de persones que es desplacen de manera forçosa dels seus països i l’incompliment recurrent dels acords europeus relatius a les quotes d’acolliment de persones en situació d’indefensió.

La pandèmia ha fet més visible la importància dels treballs de cures que realitzen sobretot les dones racialitzades dins i fora de les cases; la precarietat laboral de grups racialitzats, especialment dones migrants, treballadors i treballadores del camp, treballadores sexuals, treballadores de les cures i víctimes de tràfic i tracta, sotmesos a treball esclau o denigrat, o amb acomiadaments i “fi d’obra” immediats, sense dret a l’atur. S’ha fet visible també el racisme institucional practicat pels serveis públics que, lluny de ser universals, exclouen gran part d’aquests col·lectius, així com un sistema judicial i una educació escolar segregadora, uns serveis socials que qüestionen el fet de no tindre papers i un mercat de l’habitatge classista i racista. Milers de persones treballadores racialitzades han sostingut la crisi sanitària i econòmica a través de la prestació de serveis a tota la població, sense ni tan sols tindre accés a les ajudes públiques.

Davant d’aquesta realitat inadmissible, fem una crida col·lectiva a combatre la discriminació racial, apostant per una societat inclusiva, igualitària i justa. Fem una crida a les autoritats i governs per a revertir tota forma de racisme institucional tant dins de les institucions públiques com de les organitzacions privades. També instem els governs a promoure la contractació de persones amb independència a la seua nacionalitat, raça o ètnia, en tots els serveis públics i privats (incloent el sistema judicial, les nostres escoles i universitats i les diferents àrees de les administracions públiques).

És moment d’apostar per una societat intercultural que garantisca la igualtat efectiva de les persones. Sense eixe compromís de l’estat espanyol, difícilment podrem revertir la greu amenaça que plana sobre la nostra societat. Perquè ja no és suficient amb no ser racista; cada vegada més necessitem implicar-nos activament en la lluita contra totes les seues variants tant institucionals com socials. En un context històric regressiu, cridem a articular un moviment ampli, plural i unitari de mobilització que permeta detindre la deriva feixista i racista del nostre temps, encoratjada per grups organitzats que la difonen també a la nostra ciutat. La unitat és la nostra principal eina per combatre l’odi i la intolerància i reclamar altres polítiques europees, nacionals i locals davant les migracions i els desplaçaments forçats, així com la revisió de l’actual normativa d’estrangeria i asil l’existència del qual és l’evidència del racisme institucional. Per això exigim una Llei Integral Contra el Racisme i la regularització ja de totes les persones migrants sense condicions. No ens quedarem al marge davant d’aquesta situació alarmant. És hora d’exigir una societat plural que garantisca en igualtat de condicions els drets fonamentals de totes les persones. Per això hui diem, una vegada més, n’hi ha prou de racisme! Per una València lliure d’odi!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.