Solidaritat i pau

Delegació valenciana visita San José Apartadó (Colòmbia)

22 / 03 / 2017 | Intersindical

La delegació valenciana comprova que els paramilitars “desmobilitzats” segueixen atacant als camperols a Colòmbia

La comitiva recorre la comunitat de pau de San José, on hi ha hagut 300 assassinats

Els grups paramilitars continuen atacant a les poblacions camperoles de Colòmbia malgrat la seva suposada desmobilització, segons està comprovant en el terreny la delegació valenciana, formada per representants polítics i membres de Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia (CVSC), que s’ha desplaçat al país sud-americà la passada setmana. Aquesta comitiva i la resta d’integrants de Comissió Internacional de Verificació de la Situació dels Drets Humans -més de 40 participants de diferents països europeus- està recorrent les poblacions de la comunitat de pau de San José de Apartadó, enmig de la selva del nord-oest colombià.

Aquesta zona, rica en recursos naturals de tota mena, està tractant de ser dominada pels paramilitars després que les FARC signaren l’acord de pau. Mentrestant el Govern assegura que únicament són bandes de delinqüents -ja que oficialment els paramilitars de les Autodefenses Unides de Colòmbia van abandonar les armes a mitjans de la passada dècada- i l’Exèrcit evita combatre- o fins i tot coordina amb aquests grups accions conjuntes contra les comunitats, segons denuncien les i els camperols. L’objectiu és sotmetre a aquesta població o expulsar-la i reemplaçar-la per un altre tipus de cultiu que conree i processe la coca o productes que beneficien a les grans empreses agroindustrials.

Davant del control dels grups armats i en defensa d’un projecte de vida al marge de la guerra, es va alçar San José de Apartadó fa 20 anys. La població camperola va constituir una comunitat de pau, és a dir, van declarar públicament que no anaven a col·laborar amb cap armat ni a tolerar la seva presència en el seu territori. Dues dècades després, la seva resistència civil els ha costat la vida a més de 300 pagesos i pageses, principalment a mans de l’Exèrcit i els paramilitars (la guerrilla va assassinar a 20). Avui en dia, encara que oficialment no existeixen les Autodefenses i el Govern diu que ja va arribar la pau, continua havent homes armats a la zona amb braçalets amb nous noms, però amb idèntica forma d’operar i els mateixos objectius que els grups paramilitars desmobilitzats. Amenacen a la població, la retenen, la torturen, els roben, cremen les seves collites i periòdicament assassinen o desapareixen a algun camperol o camperola.

Per això, en aquest aniversari van convidar a la Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia (CVSC) a organitzar una delegació que visitara la comunitat. Les diputades Isaura Navarro, Marian Campello, Cristina Cabedo, el regidor Roberto Jaramillo, Javier Moya (CVSC) i Marco Antonio Llerena (Intersindical Valenciana - CVSC) van acceptar el repte i el risc de la missió perquè la presència internacional dissuadeix els grups armats de cometre agressions. “És l’única cosa que ens ha salvat de l’extermini en aquests 20 anys”, asseguren a la comunitat de pau de San José de Apartadó.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.