Solidaritat i pau

Denuncien la falta de garanties polítiques a Colòmbia

Intersindical Valenciana n’és una de les organitzacions signants de la declaració

11 / 01 / 2014 | Intersindical

Declaració d’organtizacions socials i polítiques de l’Estat espanyol davant de l’absència de garanties polítiques a Colòmbia

Reclamem que cesse la criminalització de les organitzacions socials i polítiques

Des de diferents escenaris polítics i socials de l’estat espanyol hem saludat amb esperançadora alegria els diàlegs de pau que s’avancen a l’Havana entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC -EP. Hem reconegut la voluntat en les parts per arribar a un acord definitiu de pau i ens han congratulat els acords parcials en els temes agraris i de participació política ja sabem que l’absència d’una real reforma agrària i les polítiques de despulla, d’una banda, i d’altra l’absència d’espais polítics per als sectors opositors i la sistemàtica i històrica persecució que han estat objecte, constitueixen dos dels elements fonamentals en la configuració del llarg conflicte que es viu a Colòmbia.

De la mateixa manera ens congratulem amb la decisió del Consell Nacional Electoral de tornar-li la personalitat jurídica al moviment polític Unió Patriòtica, personería que li havia estat retirada en els mateixos moments en què era víctima d’una política d’extermini total, d’un Genocidi Polític sense parangons en la història de Colòmbia i Amèrica Llatina.

I també vam veure com molt positives les declaracions de diferents funcionaris del govern colombià incloent al propi President de la República comprometent-se a brindar garanties polítiques i de seguretat a la Unió Patriòtica ia altres moviments polítics d’oposició existents a Colòmbia com la Marxa Patriòtica, El Congrés dels Pobles, el Partit Comunista Colombià, el Pol Democràtic Alternatiu i altres.

Aquest any 2014 ha estat assenyalat com l’any en què s’ha de signar la pau. Així ho desitgem i farem el que estigui al nostre abast per contribuir perquè així siga

Però l’any ha començat amb la continuïtat de la persecució a l’oposició. El 29 de desembre va ser assassinat a Sucre el regidor del Pol Democràtic Alternatiu GILBERTO DAZA, el 4 de gener va ser assassinat EVER LUIS MARIN, dirigent sindical de la ciutat de Barranquilla i detingut sota càrrecs de rebel · lió agreujada FRANCISCO TOLOSA responsable de Relacions Internacionals de Marxa Patriòtica i el dia 5 va ser assassinat en el departament del Va xocar el dirigent agrari GIOVANY Leiton.

Aquests fets van en contravia als anhels de pau i de democràcia, li resten credibilitat a les negociacions de pau que s’avancen a l’Havana i evidencien que a Colòmbia es manté i aprofundeix la crisi humanitària.

D’altra banda, romanen a la presó dirigents socials i defensors de drets humans amb bastos muntatges que no sostindrien si a Colòmbia s’apliquessen regles de joc pròpies d’un Estat social de dret. Especialment vexatoris són els casos del defensor de drets humans David Rabelo i del dirigent agrari Huber Ballesteros per als que també reclamem la seva llibertat immediata.

Reclamem que cesse la criminalització de les organitzacions socials i polítiques.

Sol · licitem del president colombià coherència entre el que els seus delegats plenipotenciaris acorden a l’Havana i la política que s’avança a Colòmbia. Perquè a Colòmbia hi haja pau es requereix de la signatura d’un acord amb els grups armats i d’una política de respecte a les organitzacions socials i polítiques d’oposició i als seus dirigents. En aquests esforços per la pau i la justícia social a Colòmbia estarem amb la nostra plena disposició a contribuir permanentment.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.