Solidaritat i pau

Denuncien l’increment del clima de guerra i atemptats contra defensors dels drets humans a Colòmbia

La Plataforma per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia alerta la comunitat internacional sobre la crisi humanitària i de guerra que es ve presentant a Colòmbia malgrat el procés de pau a l’Havana.

19 / 02 / 2013 | Intersindical

Intersindical Valenciana forma part de la Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia

La plataforma, que agrupa desenes d’organitzacions socials de tot l’Estat mostra la seva alarma davant els atacs directes i amenaces soferts per diversos defensors dels drets humans en els últims dies. És el cas del pare Alberto Franco, de la Comissió Intereclesial de Justícia i Pau i també de “Colombianes i Colombians per la Pau”, el vehicle va ser blanc de trets el 13 de febrer. I també el de Yolanda Becerra i Glòria Amparo Suárez, dirigents de l’Organització Femenina Popular, que han rebut amenaces de mort recentment.

S’han registrat des de principis d’any assassinats i execucions extrajudicials com el d’Alba Mery Chilito, una de les àvies de l’Associació de Víctimes de Trujillo i qui havia rebut el Premi Internacional dels Drets Humans de l’Ajuntament de Siero (Astúries), dirigents sindicals com Elizabeth Gutiérrez i Juan Carlos Pérez o camperols, com Jon Favver Díaz. Només en el mes de gener, es van registrar 474 desaparicions forçades que va confirmar l’Institut de Medicina Legal de Colòmbia.

Les amenaces de mort també són -tristament- moneda comuna. El parlamentari Iván Cepeda, copresident de la Comissió de Pau del Congrés de Colòmbia i qui va denunciar l’expresident de Colòmbia, Álvaro Uribe, davant la Cort Penal Internacional (CPI), pateix amenaces constants. I també passa amb líders de la CUT, la central sindical colombiana, i Sintracarbón, sindicat miner que acaba d’iniciar una vaga a l’empresa minera del Serradell, una corporació multinacional molt denunciada per violacions als drets humans, el carbó s’importa a Espanya i forma part dels actius financers del banc Goldman Sachs.

L’increment de les agressions contra defensores i defensors de drets humans a Colòmbia sembla passar desapercebut davant les converses de pau entre la guerrilla de les FARC i el govern colombià. “Però cap negociació de pau pot eximir l’Estat Colombià, encapçalat pel president Juan Manuel Santos i el ministre de Defensa Juan Carlos Pinzón, de fer respectar el Dret Internacional dels Drets Humans, especialment quan són les Forces Armades de l’Estat colombià què violen aquests drets “, manifesta la plataforma.

“Tots aquests fets demostren que, en circumstàncies de converses de pau, les violacions als drets humans i al Dret Internacional Humanitari s’aguditzen, sense que l’Estat colombià posi fi a aquests crims, així com ordene i garantesca els mecanismes necessaris de protecció de la població civil “, afegeixen.

Des de la Plataforma es denuncien més les condicions inhumanes que pateix la població penitenciària, especialment aquelles persones empresonades per motius polítics.

Per informar sobre la situació i donar suport a la Ruta Social Comú per la Pau a Colòmbia les organitzacions integrants de la Plataforma per la Pau i els Drets Humans han convocat un Congrés per la Pau els dies 12 i 13 d’abril a Madrid, que estaria precedit de trobades, debats i congressos territorials en diferents ciutats de l’Estat espanyol, convidant a l’exili colombià, associacions d’immigrants i de solidaritat, sindicats, moviments socials, acadèmics, organitzacions polítiques i institucions públiques.

Es subratllarà també en aquestes trobades la necessitat que “el Govern espanyol s’implique en el suport al procés de pau de l’Havana, recolzant propostes per realitzar els canvis profunds que necessita Colòmbia per tal d’assolir la pau amb justícia social”, comunica la plataforma.

A les vigílies del 6 de març, que està considerat per les Víctimes de crims d’estat a Colòmbia, com una data de Dignitat de les Víctimes i de mobilització pels seus drets, la Plataforma estatal per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, proposa a les institucions, organitzacions i mitjans de comunicació de l’Estat espanyol una implicació solidària en la recerca de pau amb justícia social a Colòmbia vinculada a una exigència de paralitzar immediatament tot tipus de violacions als drets humans.

* La Plataforma està integrada per unes 50 organitzacions de l’Estat espanyol agrupades en les següents entitats: Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia, Coordinadora Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, Justícia per Colòmbia, Kolektiba Colòmbia, Taula de Suport a la Defensa dels Drets Humans de les Dones i la Pau a Colòmbia, Plataforma Andalusa de Solidaritat amb Colòmbia, Xarxa Canària pels Drets Humans a Colòmbia, Plataforma Asturiana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.

**Intersindical Valenciana forma part de la Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.