Política social

Els pressupostos per a cooperació al desenvolupament, a 200 anys d’assolir el 0,7%

La política de Cooperació al Desenvolupament segueix per sota del que es pressupostava fa 21 anys amb 3,8 milions d’euros, fet que suposa el 0,021% dels pressupostos consolidats de la Generalitat Valenciana i la impossibilitat de complir amb el que estableix l’últim Pla Director de la Cooperació Valenciana 2014-2017

Despeses GVA destinades a cooperació internacional al desenvolupament
Despeses GVA destinades a cooperació internacional al desenvolupament
06 / 11 / 2014 | Intersindical

Intersindical se suma a les crítiques fetes per la CVONGD

La Coordinadora Valenciana d’ONGD (CVONGD) mostra la seva gran decepció davant el projecte de pressupostos presentat per la Generalitat Valenciana per al 2015, que segueix deixant la cooperació al desenvolupament en quantitats simbòliques, encara més baixes que les polítiques de fa 21 anys quan hi havia més de 6 milions d’euros de pressupost.

El projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2015 deixa el Programa de Cooperació al Desenvolupament en tan sols el 0,021% dels pressupostos consolidats, (amb un esforç de tan sols 0,65 cèntims / any per habitant), el que suposa continuar amb una reducció de més del 94% dels pressupostos en els últims cinc anys i empènyer cap a la pràctica desaparició a la cooperació valenciana després de 25 anys d’història a la nostra comunitat.

Són unes xifres molt allunyades del 0,70% que marca la Llei Valenciana de Cooperació, compromès en el Pacte Valencià Contra la Pobresa i també del proposat per Partit Popular en el seu programa electoral de les passades eleccions autonòmiques (pag. 199). suposa la definitiva defunció del Pla Director de Cooperació 2014-2017, que presentat només fa uns mesos en roda de premsa, atès que en els dos anys restants no es podrà recuperar el perdut en la primera meitat del mateix.

“Aquesta situació no és coherent amb l’exigència ètica i jurídica de complir la llei valenciana de Cooperació. Des de les organitzacions valencianes de cooperació som conscients de les dificultats de la Generalitat, però segueix sent decebedor que no es plantege uns pressupostos més solidaris amb les persones més vulnerables dels països al nord i al Sud. A més, si segueix aquest ritme farien falta 247 anys per complir amb la Llei Valenciana de Cooperació que consigna el 0,70% dels pressupostos per a ajuda al desenvolupament “ha declarat Fernando Contreras, president de la CVONGD. Així mateix ha afirmat que “el grup Popular ha d’aprofitar la tramitació parlamentària dels pressupostos per complir els seus compromisos i aprovar esmenes que augmenten els fons destinats a cooperació i ser una comunitat solidària i responsable en la lluita contra l’extrema pobresa que afecta 1.200 de persones en el món oferint una mostra clara d’això via augment pressupostari “.

La Coordinadora Valenciana d’ONGD ha convocat una Assemblea extraordinària el proper 20 de novembre per analitzar la situació del sector i acordar les accions a emprendre per intentar revertir la situació.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.