Solidaritat i pau

Estudiant iraniana, reclosa per el seu activisme pacífic

06 / 02 / 2014 | Intersindical

Maryam Shafi’ Pour, activista estudiantil a qui se li ha prohibit cursar els seus estudis, du més de cinc mesos reclosa en la carcel per càrrecs que semblen estar relacionats en el seu activisme polític pacífic-
La activista estudiantil Maryam Shafi’ Pour, a qui se li ha prohibit cursar els seus estudis superiors, es troba reclosa des del 27 de juliol de 2013. Va passar més de dos mesos en regim d’incomunicació i sense accés a un advocat en la secció 209 de la presó de Evin de Teheran abans de ser traslladada al ala general del centre.

Va ser membre del comitè de dones a la campanya presidencial de Mehdi Karroubi en les eleccions de 2009.

La primera vista judicial de Maryam Shafi’ Pour per casos relatius a la seguretat nacional, com “propaganda contra el sistema”, es va celebrar el 21 de octubre de 2013 en la Secció 15 del Tribunal Revolucionari de Teherán. Sembla que els càrrecs contra ella estan relacionats amb les seves activitats polítiques pacífiques. La segona vista judicial, fixada per al 1 de gener de 2014, va ser aplaçada per no estar present el president del tribunal. En 2010, el tribunal revolucionari de Qazvin, al sud-oest de Teheran, va imposar a Maryam Shafi’Pour una condemna condicional de dos anys de presó per “propaganda contra el sistema”. Si es declarada culpable dels nous càrrecs, podria tindre que complir la condemna en presó condicional.

Segons la informació disponible, Maryam Shafi’Pour va perdre el coneixement en desembre, després de sofrir una arítmia i va ser portada a la infermeria de la presó de Evin. Amnistia Internacional té entès que ha estat rebent medicació per a la arítmia en presó.

Maryam Shafi’ Pour va ser detinguda el 27 de juliol de 2013, després de haver sigut citada en la fiscalia de Shahid Moghaddas, en a presó de Evin. Uns agents de seguretat varen registrar la seva casa i es varen endur alguns dels seus objectes personals. La varen dur a la secció 209 de la presó de Evin, on va estar més de dos mesos reclosa en regim d’aïllament. La seva família ha informat que esta acusada de tindre contacte amb familiars del líder de la oposició Mehdi Karroubi.

El 16 de setembre va ser traslladada a un hospital, fora de la presó, on va estar molt poc temps. Les autoritats de la presó es varen negar a explicar als seus pares el motiu del trasllat i a que hospital se l’havien endut. La activista ha dit a la seva família que té un entumiment a una mà.

Maryam Shafi’ Pour estudiava enginyeria agrícola a la Universitat Internacional de Qazin, però va ser expulsada per les seves activitats polítiques pacífiques.

Arran de les controvertides eleccions presidencials de juny de 2009 se ha detingut a desenes d’estudiants, se’ls ha citat per a que compleixin penes de presó impostes en juís injustos per imprecisos càrrecs que no constitueixen delictes recognoscibles o se’ls ha prohibit de manera temporal o permanent continuar els seus estudis.

Els òrgans disciplinaris universitaris prohibeixen temporal o permanentment als estudiants continuar amb els seus estudis seguint un procés que ha consistit en assignar estreles: als estudiants que ha realitzat presumptament activitats en contra del govern, i que normalment van associats al exercici pacífic del seu dret a la llibertat d’expressió, associació i reunió se’ls sol assignar una estrela. Tindre tres estreles suposa no poder cursar els seus estudis universitaris.

Entre les persones que encara estan detingudes figuren el dirigent estudiantil Majid Tavakkoli, guanyador del premi de la pau dels estudiants Noruecs 2013, que compleix una condemna de nou anys de presó per un discurs que va pronunciar a una manifestació el dia nacional del estudiant; Bahareh Hedayat, estudiant i activista dels drets de les dones, compleix 10 anys de condemna per càrrecs com “concentració i col·lusió per cometre delictes contra la seguretat nacional”; Sayed Zioddin (Zia) Nabavi, activista estudiantil amb estreles, cofundador del consell de defensa, compleix 10 anys de condemna per el càrrec de “enemistat amb déu” ; Majid Dorri, membre del consell de defensa del dret a la educació, compleix sis anys i mig per el càrrec de “enemistat amb déu”; i Navid Khanjani, membre d ela associació de l’oposició a la discriminació en l’educació, té prohibit continuar els seus estudis universitaris per la seva fe bahaí i compleix una condemna de 12 anys per càrrecs relacionats amb el seu treball en organitzacions de drets humans.

Com estat part en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, Iran ha de garantir i no restringir indegudament el dret a la llibertat de expressió, associació i reunió. Com estat part en el Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals, Iran té també que fer valer el dret de tots els Iranians a no sofrir discriminació en el accés a la educació superior (articles 2.2 y 13.2.C).




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.