Política social

I la muntanya va parir un ratolí: un ITF devaluat i ajornat a 2016

Després de la declaració conjunta dels ministres dels Estats membres que participen en una cooperació reforçada en l’àmbit de l’Impost sobre Transaccions Financeres (ITF)

07 / 05 / 2014 | Intersindical

Tot just una setmana després d’una important victòria jurídica contra els detractors de l’ITF, en rebutjar la Cort de Justícia Europea el recurs presentat pel govern britànic contra l’aplicació de l’impost sobre les transaccions financeres, els ministres dels 11 estats que s’han compromès a aplicar el ITF ens anuncien una proposta totalment diluïda i que tampoc entrarà en vigor l’any que ve.

Després de dos anys de demores i renúncies a un desenvolupament efectiu de la Directiva de la CE per a la implantació d’impost sobre les transaccions financeres ( ITF ), en la reunió celebrada pel ECOFIN el 6 de maig de 2014, dels 11 Estats membres que participen en la cooperació reforçada han acordat posar en marxa un procés d’implantació progressiva de l’ITF que ha d’iniciar el seu camí l’1 de gener 2016.

Per a la Plataforma ITF JA ( http://www.itfya.org ) el contingut d’aquest acord és clarament insuficient ja que l’ITF s’aplicarà exclusivament en aquesta primera fase a les accions ia ” alguns” derivats, sense precisar quins seran aquests, ni tampoc el tipus impositiu a aplicar. L’ambigüitat del que s’ha acordat és tal que no es fixa el principi d’aplicació de l’ impost, el que ens porta a témer que s’està contemplant l’abandonament del principi de residència, que sí recollia originalment la Directiva de la CE per tal d’evitar l’evasió fiscal. El principi de residència obligaria a qualsevol banc dels països que apliquen el ITF i que pretengués eludir l’impost a traslladar la seva seu social a Londres ia no realitzar transaccions financeres amb els que mantenen la seva seu en algun d’aquests 11 països, garantint amb això una evasió fiscal molt escassa.

No aplicar l’ITF a tots els derivats , tal com estava previst en la Directiva de la CE, suposa, per la seva banda, permetre i encoratjar la utilització dels instruments financers més especulatius i per tant més perillosos en el funcionament de les finances internacionals. Els grans lobbys bancaris sembla que han aconseguit el seu objectiu en aquest primer assalt de la implantació de l’ITF a Europa: devaluar i retardar un IVA a les finances que de forma manifesta està exigint des de fa anys la majoria de la ciutadania europea




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.