Solidaritat i pau

Iniciativa per a la reconstrucció urgent Riosucio, Chocó (Colòmbia)

22 / 12 / 2020 | Intersindical

Intersindical ha signat el manifest per a la reconstrucció de Riosucio

En el departament del Chocó, regió de el Baix Atrato, es vulneren constantment per part de l’Estat dels drets fonamentals com l’habitatge, salut, educació i la pròpia vida, tal com va poder comprovar la Caravana Humanitària del 2019, en què va participar una delegació valenciana, composta per 7 persones.

Segons l’últim Cens Nacional de Població i Habitatge -CNVP 2018- aquest departament va ocupar el tercer lloc per tenir un 65.4% de la seva població amb necessitats bàsiques insatisfetes. Al municipi de Riosucio el 88,81% dels seus habitatges té deficiències estructurals, mentre que la taxa de pobresa multidimensional és una de les més altes de país, amb un 71%, segons dades de el Departament Administratiu Nacional d’Estadística (DANE, 2018 ).

Aquests indicadors demostren l’abast de l’històric abandonament estatal del Chocó, i estableixen la causa de la crisi humanitària que viuen les comunitats del Pacífic Colombià. El conflicte armat se suma a aquestes condicions de vulneració als drets humans i actualment les actuacions dels diferents grups armats que fan presència al territori generen fets victimitzants com el desplaçament forçat, confinament, i vulneració a la seguretat i sobirania alimentària, entre d’altres.

A això cal afegir la dramàtica situació en què es troba el municipi de Riosucio després de la matinada el 29 de desembre en què un voraç incendi va causar la mort d’una nena de 9 anys i la seva tia, deixant a 485 persones afectades que van perdre els seus habitatges i estris; entre les persones damnificades es troba el defensor de drets humans, Gabriel Marrugo, que pertany a Cabildo Major Indígena de el Baix Atrato (CAMIZBA) i va estar acollit a València pel Programa de Protecció Integral i d’Acollida a Defensors i Defensores de Drets Humans.

No és la primera vegada que el municipi és víctima de les flames, l’any 2010 més de 35 famílies van perdre les seves cases i el 2016 es va produir una altra conflagració, l’administració es va comprometre a crear un cos de bombers i treballar per millorar les condicions d’habitabilitat, però en la nit del 28 de novembre el municipi ha de demanar ajuda als cossos de bombers dels municipis més propers, que es troben a tres hores de distància, però no poden acudir a socórrer-los perquè segons les investigacions avançades no comptaven amb combustible i l’ajuda aèria tampoc arriba a causa de les males condicions meteorològiques. El poble és el que aconsegueix parar la conflagració, evitant que la tragèdia fos encara més gran.

Davant aquesta situació d’emergència, demanem a l’Estat Colombià:

  • Establir els mecanismes d’articulació de Govern Nacional, departamental i municipal per prevenir, mitigar i atendre la crisi humanitària present a la regió, sense escatimar esforços.

  • Reconstrucció immediata i en condicions dignes d’habitabilitat dels habitatges arrasades pel foc.

  • Creació i dotació d’un cos de bombers per al municipi, atenent a les consideracions de la Procuradoria General de la Nació que va llançar una forta advertència en què indica que el 90% dels municipis del Chocó no tenen un cos de bombers i davant una nova emergència les conseqüències podrien ser majors a les ocorregudes en Riosucio

  • Dotació d’infraestructures per garantir a la població l’accés a serveis bàsics com aqüeducte, clavegueram i la garantia de drets com salut i educació.

  • Millora de les vies d’accés terrestres i fluvials de la regió que permeten a la població comercialitzar els seus productes i trencar l’aïllament.

  • Establiment de taules de diàleg i negociació amb els grups armats, com a mesura determinant per frenar la crisi humanitària que pateix el territori. El diàleg és indispensable per aconseguir un dret fonamental com és el de la Pau.


Adhesions:

Isaura Navarro. Secretaria Autonómica de Salud Pública de la Generalitat Valenciana
Pilar Lima. Coordinadora de PODEM País Valenciá (España)
Afavit (Asociación de Familias Víctimas de Trujillo)
Asamblea de Solidaridad con México del País Valencià
Asociación “Talita Cumi”
Asociación Entreiguales València
Asociación Paz con Dignidad
Asolatino (Berna)
Associazione Jambo, commercio equo
Atelier ONGD
CCOO PV
CEAR Catalunya
CEAR PV
CEAR-Euskadi
Centro de Documentación y Solidaridad con América Latina y África (CEDSALA)
CIM Burkina
Colectiva de mujeres refugiadas, exiliadas y migradas
Colectivo Sur Cacarica
Colectivo Unitario de Trabajadores (Aragón)
Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat
Confederación Intersindical
Coordinació Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia
Coordinadora de Entidades de Solidaridad con África - CESÁfrica
Coordinadora Obrera Sindical COS
Coordinadora Valenciana de ONGD
Corriente sindical de izquierda
Ecologistes en Acció de València
Ecosol ONGD
Fundació Novessendes
Fundación Mundubat
Intersindical Región Murciana
Intersindical Solidària
Intersindical Valenciana
Jovesolides
LAB sindikatua
Mesa Poética por la Paz
Movice Capítulo Madrid
Nourdine - Asociación Cultural La Paz
Oxfam Colombia
Perifèries
Petjades ONGD
Programa Valenciano de Protección Integral y Acogida a Defensoras y Defensores de Derechos Humanos
Plataforma Extremeña de Solidaridad con Colombia
Psicólogas y Psicólogos sin Fronteras
Pueblo y Dignidad
Red Flamenca de Paz (Bélgica)
Reds - Red de solidaridad para la transformación social (Barcelona)
Sinficat Unitario y Autónomo de Trabajadores de la Enseñanza de Asturias (SUATEA)EA
SOEPIC
SOLdePaz.Pachakuti
Unió de Llauradors i Ramaders
XXI Solidario

 

Comunicado_Riosucio_-1.pdf
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.