Solidaritat i pau

Intersindical Valenciana contra l’espoli a Guatemala

24 / 06 / 2014 | Intersindical

Una representació d’activistes guatemalencs s’ha entrevistat amb la Intersindical Valenciana per informar i demanar suport a la seua lluita contra l’espoli que pateixen a les seues comunitats i al conjunt de Guatemala.

Les dues persones que ens van informar són: Micaela Antonio González, camperola del poble maia Q’anjob’al, resident a la Comunitat del Recreo, al municipi de Santa Creu de Barillas i membre del Moviment Societat Civil Barillas, i Alfredo Baltazar Pedro que representa l’autogovern de quatre nacions mayas (Akateka, Chuj, Popti i Q’anjob’al) a més d’altres poblacions no indígenes, a la zona nord del departament de Huehetenango (Guatemala).

En la reunió ens van informar que la transnacional espanyola Hidralia (amb seu a Galícia) pretén la construcció d’un projecte hidroelèctric al riu Q’Amb’Alam, lloc que suma als seus valors ambientals la condició de sagrat per als indígenes maies Q ‘anjob’al, a la província de Santa Creu de Barillas (Huehuetanango). Un projecte rebutjat, des de 2008, per les comunitats que estan enfrontant-se a la companyia, la policia i les autoritats de Guatemala. La resposta del govern ha estat la persecució, la repressió i l’empresonament de les persones que lideren la lluita, la cooptació de líders o la fragmentació de les comunitats per frenar la gran resposta popular contra aquest projecte que n’és un exemple clar de l’espoliació dels recursos naturals de Guatemala.

Aquest projecte és un dels molts megaprojectes d’empreses transnacionals que afecten a diverses comunitats del país. Recentment hem assistit a la brutal repressió que ha tingut lloc a El Tambor, en La Puya, San José del Golfo.

El Sindicat s’ha compromés a mantindre el seu suport a la lluita de la comunitat de Santa Cruz de Barillas i a traslladar a l’opinió pública la situació d’espoli que empreses internacionals o de l’estat estan realitzant al país.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.