Solidaritat i pau

Intersindical Valenciana es reuneix amb l’Organització Femenina Popular de Colòmbia

Gloria Amparo Suárez ens va explicar que l’OFP fa 40 anys que lluita per la defensa dels drets de la dona a Colòmbia.

Gloria Amparo Suárez, a l'esquerra, amb les persones d'Intersindical Valenciana.
Gloria Amparo Suárez, a l'esquerra, amb les persones d'Intersindical Valenciana.
05 / 05 / 2012 | Intersindical

Gloria Amparo Suárez, membre de l’OFP de Colòmbia (Organització Femenina Popular), s’ha reunit amb una representació de la Intersindical Valenciana. Durant la reunió, Gloria Amparo Suárez va explicar que l’OFP fa 40 anys que lluita per la defensa dels drets de la dona a Colòmbia, pel seu desenvolupament integral i per la construcció de poder popular mitjançant l’organització i el moviment social regional i nacional per defensar la vida digna i els drets humans integrals de les dones i els pobles.

S'establirà una via de col·laboració entre les dues organitzacions

El procés organitzatiu naix el 1972, al sector nord-oriental de Barrancabermeja, i va contribuir a la formació i mobilització popular de dones de base, defensores dels drets humans integrals, construint projectes de vida digna a partir de la resistència enfront de totes les formes de violència (econòmica, social, cultural, civil i política). En aquests 40 anys, han aconseguit que la dona puga participar en la vida social i política de Colòmbia, han rebut formació, són coneixedores dels seus drets i defensores dels drets humans. Moltes d’elles es veuen obligades a desplaçar-se dels seus llocs de residència, altres han mort, però segueixen en la lluita contra la militarització.
Les dones colombianes han de lluitar contra la violència de gènere en l’entorn familiar i viuen condicionades també pel conflicte armat que pateix el país. Els índexs de violència sexual van en augment, a Barrancabermeja, la zona on es desenvolupa el seu treball, s’han registrat 220 casos de violència sexual, però n’hi ha molts més que no es denuncien. Estan utilitzant la dona, com a objecte de guerra.
Han creat l’Observatori de la Mohana, un organisme que vetla pel compliment del dret a l’alimentació. A la regió de Barrancabermeja s’està treballant molt pel dret a la salut, a la vida i a l’alimentació. L’Observatori ofereix una mirada femenina a la problemàtica de l’espoli, les multinacionals, la producció d’aliments. Durant la gira iniciada amb motiu dels 40 anys de lluita, Gloria Amparo ha visitat diferents ciutats com Barcelona, Madrid, Logronyo, Còrdova, Alacant o València, a fi d’aconseguir la visualització del treball de les persones que componen l’OFP, com la defensa de la vida i el territori. També vol recuperar llaços amb altres organitzacions que amb el temps s’han debilitat i fer noves amistats i complicitats.
El 20 de juliol es compleixen els 40 anys de l’OFP, i per celebrar-ho, estan organitzant a Barrancabermeja una fira de seguretat alimentària i nutricional, centrada en la sobirania alimentària. Amb aquesta trobada pretenen que la gent isca de les seues comarques i, aprofitant la degustació de plats típics, es parle dels problemes de producció, l’expropiació, la defensa del territori…
Finalment, es va acordar establir una col·laboració entre les dues organitzacions.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.