Solidaritat i pau

Intersindical Valenciana i l’Associació de Cabildos Indígenes de el Baix Atrato (CAMIZBA) signen un conveni de col·laboració

31 / 07 / 2020 | Intersindical

El Capítol Major Indígena de la Zona d’el Baix Atrato - CAMIZBA, reuneix població indígena embera kativo, dóbida i chamí, entre altres, conformat per 17 comunitats amb al voltant de 5000 indígenes que habiten a la zona de el Baix Atrato, pertanyents a el municipi de Riosucio Chocór. La seva ubicació és propera a la frontera amb Panamà i compta amb eixida als dos oceans, l’Atlàntic i Pacífic, el que l’ha convertit en un barri com a ruta de el narcotràfic, allà tenen influència els grups armats que es disputen el control del territori, aprofiten el difícil accés, i l’absència d’autoritats per fer control a la zona. Aquesta és una de les zones amb més biodiversitat del món, de manera que els pobles indígenes són els defensors ambientals, ja que per a ells la conservació dels rius i, en general, la cura de la Mare Terra és primordial.

En aquests territoris no hi ha pràcticament serveis públics, no tenen atenció de salut, educació, aigua potable, hi ha pobresa absoluta i abandonament estatal. La població indígena i afrocolombiana està al mig de foc creuat i de l’abandó total, de la fam i enfrontats a la negació dels seus drets bàsics, com són la lliure expressió, la salut, la pau, la lliure mobilitat, l’educació, els serveis de aigua i energia, el dret a un habitatge digne.

La principals reivindicacions de CAMIZBA són que:

  • Es faça visible i es done a conèixer la situació actual dels pobles indígenes de Colòmbia, enfortint els llaços de solidaritat i de germanor entre les organitzacions internacionals i les comunitats.

  • Es creen mecanismes de seguiment permanent de la situació de les comunitats indígenes pel que fa a la seguretat d’aquestes enmig de l’conflicte armat i a el restabliment dels drets dels pobles del Chocó.

  • Es contribuesca a enfortir el desenvolupament d’una política pública a Colòmbia que restablesca els drets fonamentals de la població indígena, especialment dels pobles indígenes del Chocó entre aquests: el dret a la pau, a la mobilitat ia la sobirania alimentària dels pobles.

El conveni signat per CAMIZBA i Intersindical Valenciana servirà per estrènyer la col·laboració i intercanvi entre les dues organitzacions i es concreta en mesures com:

1. Treballar en l’execució, promoció i divulgació d’activitats i temàtiques afins a ambdues organitzacions, tenint en compte els objectius de cadascuna, així com els interessos comuns que en el marc de la col·laboració s’establesquen.

2. Intercanviar experiències i accions de col·laboració en el marc de la cooperació, sensibilització i la formació en l’àmbit de les nostres comunitats i espais d’intervenció social i sindical.

3. Treballar per donar suport l’actuació de les defensores i defensors de les comunitats indígenes de el Baix Atrato en la defensa del territori i dels drets comunals.

4. Impulsar campanyes de sensibilització i de suport local, nacional, estatal i internacional en favor dels pobles indígenes i afrodescendents de el Baix Atrato i de Colòmbia.

5. Difondre la situació de les lluites per la defensa del territori, els pobles indígenes i afrodescendents, les dones, els sectors més desfavorits i les treballadores i treballadors de el Baix Atrato i de Colòmbia.

6. Publicar notícies i articles sobre la situació al Baix Atrato i en Colòmbia en les publicacions i xarxes socials de la Intersindical Valenciana, així com traslladar-la al conjunt de les persones afiliades. -

7. Facilitar els tràmits administratius per a enfortir la col·laboració entre les dues parts.

8. Establir el control i la fiscalització de les activitats de col·laboració previstes per aquest conveni.

NdP_Conveni_CAMIZBA_-_Intersindical_Valenciana_CASTELLÀ.pdf
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.