Solidaritat i pau

Intersindical Valenciana mostra el seu suport a la Marxa per la Llibertat del poble sahrauí

25 / 05 / 2021 | Intersindical

La Marxa per la Llibertat del poble sahrauí eixirà d’Alacant el pròxim 1 de juny i de València el 2 de juny per arribar a Madrid el dia 18 de juny. Aquesta compta amb el suport de la Delegació del Front Polisari i del moviment de solidaritat amb el poble sahrauí del País Valencià.

Intersindical Valenciana ha signat el manifest i participarà en les activitats que s’estan organitzant per donar suport a la causa del poble sahrauí.

Manifest Marxa per la Llibertat de el Poble Sahrauí

Per una causa justa i necessària.

El Sàhara Occidental, antiga província espanyola, porta més de 45 anys entre l’exili, la repressió i ocupació, sense que se li haja donat una solució de conformitat amb el Dret Internacional. Espanya, com a potència administradora, té l’obligació, no només de protegir els seus ciutadans i ciutadanes, sinó de facilitar el desenvolupament d’un referèndum d’autodeterminació perquè el territori deixe de ser l’última colònia d’Àfrica.

Davant l’actual situació de guerra, provocada per la violació del “alto el foc” per part del Marroc, i davant el silenci de el govern espanyol, i l’elusió i abandonament de la seva responsabilitat política i històrica des de 1975; tot això, amb la complicitat de la ONU, qui mira cap a un altre costat mentre es vulneren sistemàticament els drets humans a la zona ocupada pel Marroc, les associacions, col·lectius, organitzacions i societat civil en general, que subscrivim aquest document, manifestem el següent:

Expressem la nostra més enèrgica condemna a la nova agressió perpetrada per l’exèrcit marroquí contra la població sahrauí, així com el nostre rebuig frontal a l’inacceptable comportament del Govern d’Espanya davant els preocupants esdeveniments que viu el Sàhara Occidental.

Instem el Govern Espanyol a complir les seves obligacions com a potència administradora del territori sahrauí pendent de descolonització perquè la població Sahrauí puga accedir a la seva llibertat i independència i, al seu torn, reclamem a el Govern d’Espanya el cessament immediat de la venda i donacions de armes a l’Exèrcit Marroquí.

Denunciem els crims de lesa humanitat que ha comès el Marroc en els Territoris Ocupats del Sàhara Occidental i l’actual fustigació i la brutalitat amb que l’aparell de repressió marroquina tracta a la població civil, a activistes i periodistes sahrauís. Per això, sol·licitem la urgent intervenció d’observadors internacionals de Drets Humans, del Comitè Internacional de la Creu Roja i de l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’ONU per garantir els drets fonamentals de la població sahrauí.

En aquest mateix sentit, sol·licitem la mediació del Govern d’Espanya perquè els presos polítics sahrauís, molts dels quals estan condemnats, injustament, a penes d’entre 10 i 30 anys, i fins i tot a cadena perpètua, siguin posats en llibertat el més aviat possible.

També, instem a les empreses espanyoles que aturen la seva activitat d’espoli al Sàhara Occidental, no només per contravenir el Dret Internacional, sinó perquè l’únic propietari legítim d’aquests recursos i el seu representant legal és la població sahrauí, els drets fonamentals estan sent atropellats.
Per tot això, exigim a el Govern d’Espanya coherència i fermesa en la defensa de la legalitat internacional i el suport i respecte del legítim dret a la llibertat del poble Sahrauí, així com el reconeixement formal de l’estatus diplomàtic de el Front Polisario, com a únic i legítim representant de la República Àrab Sahrauí Democràtica.

A través d’aquest manifest, demanem a la societat civil i als seus organitzacions sumar-se a aquesta marxa per la llibertat de el poble sahrauí, per dignitat, deute polític i històric i, sobretot, per la solidaritat entre els pobles.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.