Solidaritat i pau

Intersindical Valenciana participa a la II Trobada Estatal per la Pau de Colòmbia

06 / 05 / 2014 | Intersindical

El dia 26 d’abril es va celebrar a Madrid la II Trobada Estatal per la Pau de Colòmbia, convocada per la Plataforma per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia ( Estat Espanyol ) que agrupa més de 50 organitzacions de l’estat i de la qual fa part la Intersindical Valenciana.

La trobada es va desenvolupar en un format de quatre tallers: diagnòstic de drets humans; exili i migracions; participació popular i solidaritat internacionalista. De les diferents relatories es van desprendre profundes anàlisis i més que diagnòstics, es va deixar clar el compromís de continuar en la denúncia de la violació sistemàtica dels drets humans; així com esbossar la posada en marxa d’una campanya per la derogació del TLC de la Unió Europea i Colòmbia i per un Comerç Just i Alternatiu, el que comporta la denúncia pública de l’espoli per part de les multinacionals espanyoles i eruropees; igualment es va destacar el suport permanent a les mobilitzacions a Colòmbia, en particlar a l’aturada agrària que va començar de nou aquesta setmana; i per descomptat, continuar en el suport a totes les campanyes que es mouen a Europa per la llibertat de persones preses , tot això expressat en tres resolucions aprovades per unanimitat, inclosa una carta al president Santos en solidaritat amb el company Hubert Ballesteros, líder popular, militant de Marxa Patriòtica i dirigent sindical de la Central Unitària dels Treballadors ( CUT ).

Rellevant la intervenció del company John Fredy Lleó de la Corporació Solidaritat Jurídica, que es troba de gira per Europa en campanya per la llibertat dels presoners polítics. La seva fluida, coherent i documentada intervenció va estar acompanyada de material audiovisual de gran contundència per la cruesa i riquesa de les imatges i textos.

Declaració Política de la II Trobada per la Pau a Colòmbia
Plataforma per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia ( Estat espanyol )

La II Trobada per la Pau a Colòmbia, davant l’aprofundiment de les violacions del Dret Internacional Humanitari ( DIH ) i del Dret Internacional de Drets Humans a Colòmbia, com evidencien els informes d’organitzacions nacionals i internacionals de Drets Humans i expressats en les mesures jurídiques repressives, impunitat dels crims de líders populars, agraris, sindicals i polítics, tolerància de l’estat colombià amb aquests, absència de garanties polítiques per a la oposició i la situació dels presos polítics, demanem a tots els estats i organismes internacionals un compromís i denúncia a aquestes greus violacions del Dret Internacional Humanitari i del Dret Internacional dels Drets Humans.

La II Trobada per la Pau a Colòmbia ressalta i saluda l’àmplia convocatòria de la Trobada Nacional de Víctimes d’Estat, celebrat els dies 24, 25 i 26 d’abril a Bogotà, i la seva àmplia pluralitat.

Saludem així mateix la convocatòria de l’atur agrari, el rebuig a la seva repressió i el suport a les seves justes reivindicacions.

La II Trobada per la Pau a Colòmbia denuncia que les causes que han creat l’exili i la migració econòmica colombiana han estat la persecució política criminal contra l’oposició i líders populars, el conflicte social i armat, la inequitat econòmica, la injustícia social i la violació generalitzada dels drets humans.

La II Trobada per la Pau a Colòmbia denuncia que el govern colombià no s’ha preocupat per l’exili polític ni per les seves migrants, com sí que ho han fet altres governs d’Amèrica Llatina, i assenyala que s’ha d’avançar en la concreció del dret al retorn amb garanties de seguretat, protecció i dignitat.

La II Trobada dóna suport a la proposta del MOVICE de creació d’una Comissió de la Veritat amb competències quasi judicials que investigue els crims comesos durant el conflicte i que aquesta proposta siga recollida pels acords de pau, sent garants del seu compliment institucions d’integració regional com UNASUR, ALBA o CELAC. Aquesta Comissió per a la Veritat determinarà les violacions del DIH i del Dret Internacional dels Drets Humans, els crims de lesa humanitat i ha de recollir explícitament la violència exercida contra les dones i la realitat de l’exili.

La II Trobada per la Pau a Colòmbia denuncia la pràctica negació del dret d’asil a Espanya ia la Unió Europea, ja que cada vegada hi ha menys concessions d’estatut de refugiats, i denuncia les polítiques discriminatòries i de racisme institucional i la violació generalitzada de els drets humans dels immigrants: batudes policials i detencions arbitràries i il · legals, expulsions i deportacions massives, restricció i exclusió del dret a la salut, existència d’internament en camps de concentració com són en la pràctica els Centres d’Internament per a Estrangers ( CIES ), etc .

La II Trobada reafirma el rebuig al Tractat de Lliure Comerç signat entre la UE i el govern de Colòmbia ja que aprofundirà el deteriorament socioeconòmic de camperols, indígenes i productors del camp; ignora les greus violacions als drets humans perpetrades per agents de l’estat i va en contravia als propòsits d’una solució política al llarg conflicte social i armat. Denunciem la responsabilitat de les multinacionals europees en fets de violacions als drets humans en regions on realitzen grans inversions i executen megaprojectes com a Buenaventura, en la construcció de la represa del Quimbo i l’explotació de carbó al Serradell, entre moltes altres.

Convoquem a donar suport a la Campanya per la derogatòria del TLC i per un comerç just i alternatiu i altres crides que es realitzen des de Colòmbia i la comunitat internacional.

Expressem així com les treballadores i els treballadors de l’estat espanyol no poden pagar la crisi que no han generat amb la pèrdua dels seus drets, tampoc han de pagar els treballadors i treballadores de països com Colòmbia per culpa de la voracitat de les multinacionals i la servil postura dels seus governs.

La II Trobada per la Pau a Colòmbia declara el seu compromís de treball conjunt amb els moviments socials, les organitzacions populars i les comunitats colombianes que lluiten per la transformació social i per la consecució de la Pau amb Justícia Social. Així mateix, manifesta la seva voluntat de compartir aquest treball amb l’exili i la migració colombiana a l’Estat Espanyol.

Exigim la implicació decidida de les institucions espanyoles i de la Unió Europea per acompanyar i facilitar els diàlegs de Pau de l’Havana, així com el seu suport als esforços de la societat colombiana en la construcció col · lectiva d’una Pau duradora per a Colòmbia. Saludem, en aquest sentit, els avenços que s’estan realitzant en el camp popular per reactivar la Ruta Social Comú per la Pau, com a millor instrument per aconseguir aquest objectiu.

Apostem per la millora de la coordinació del treball de les organitzacions a Colòmbia, de les vies de comunicació amb les organitzacions de l’Estat Espanyol, així com en la nostra pròpia coordinació, tot això per guanyar en eficàcia en el nostre compromís solidari. Per a això, hem desenvolupat estratègies i instruments concrets per enfortir el nostre treball de difusió de la realitat colombiana i de les propostes que es construeixen des de les organitzacions populars, el nostre treball de denúncia de les greus vulneracions als drets humans que suporten aquestes organitzacions i els seus líders , la nostra activitat d’incidència en l’opinió pública espanyola i en les seves institucions, la nostra feina, en definitiva, de solidaritat internacionalista amb el poble colombià.

Conclusions de la Trobada Internacional per la Pau a Colombia
http://www.movimientodevictimas.org/actualidad/item/3770-declaracion-final-del-encuentro-internacional-parar-la-guerra-la-paz-son-cambios.html




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.