Política social

Intersindical Valenciana participa en la jornada sobre el nou sistema residencial

La jornada que porta per títol “Acord marc: cap a un sistema d’estabilitat a l’àmbit residencial” es va celebrar el darrer dimarts 10 de juny a la conselleria de Polítiques d’Igualtat i va comptar amb especialistes en la matèria de diferents comunitats autònomes.

12 / 07 / 2018 | Intersindical

Presidida per la Vicepresidenta del Consell i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra i Jarque, i per la Secretària Autonòmica, Helena Ferrando Calatayud a més de la Directora General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercè Martínez i Llopis, i d’altres personalitats com el Delegat del Consell per al Model Social Xavier Uceda.

La Consellera va inaugurar la jornada explicant la complicada situació en què s’han trobat els Serveis Socials de la Comunitat Valenciana quan arribaren al Govern, a més emfatitzà en l’esforç que estaven fent per posar ordre en el sector dels Serveis Socials. Va plantejar també una atenció a les persones majors centrada en projectes que abracen atencions diverses i integradores de l’usuari en la societat, a banda d’assegurar l’atenció de les necessitats més primàries dels serveis mínims, com ara l’habitatge, l’assistència sanitària, l’alimentació i vestir-se. Per a aconseguir aquests objectius, plantejà la col·laboració público-privada com a modalitat contractual amb les empreses i la concertació de places residencials amb empreses privades del sector de residències de persones majors, mitjançant la fórmula de l’acord marc i evitar els preus a la baixa que sempre acaben redundant en un deteriorament de l’atenció als nostres majors.

Aquests conceptes, contrasten de manera frontal amb les exposicions dels especialistes que vam vindre de les Comunitats Autònomes de Madrid, Aragó i Castella-Lleó, on centraren el seu discurs en les limitacions pressupostàries i posaren l’accent en que més personal no significa millor atenció. També feren referència a les residències públiques que són gestionades per empreses privades, de les quals trauen la licitació amb un benefici industrial del 6%.

Aquests arguments no són més que “excuses de mal pagador”. És clar que no és condició suficient una millor dotació pressupostària per a les persones majors, però entenem que sí s’ha de considerar com un requisit necessari a tenir en compte per a l’atenció a les persones usuàries de les residències.

Pel que fa als contractes administratius per a gestionar residències públiques per empreses privades amb un marge de benefici del 6%, la INTERSINDICAL considera que suposa treball amb sous de misèria i pràctiques indesitjables per part de les empreses gestores que es veuen abocades a fer mil-i-un paranys per a no perdre diners, com per exemple, no substituir baixes, reduir el pressupost del menjar, no substituir vacances i estalviar en despeses de manteniment, qüestió esta que fins i tot pot arribar a ser perillosa.

A ressaltar de la jornada, les paraules i bons desitjos de la Vicepresidenta: “essent com som conscients del problema d’infrafinançament que patim a la nostra Comunitat i que és reconegut per la resta de l’Estat, encara així continuem lluitant per prestar un servei digne per a la gent necessitada”.
No obstant açò i per concloure, el sindicat entén que el personal d’atenció directa és molt important, ja que atén a les persones, però també pensem que deuria incrementar-se el personal que no és d’atenció directa -els anomenats funcionaris d’Administració General- que són els encarregats de cridar al personal per a cobrir substitucions, donar altes i baixes en la Seguretat Social, fer les nòmines i tramitar les transferències bancàries del personal d’atenció directa. Considerem que molts dels problemes de centres propis naixen precisament de la manca de personal d’Administració General que és l’encarregada de les tasques descrites anteriorment.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.