Solidaritat i pau

Intersindical Valenciana per la immediata llibertat dels dirigents d’Astracatol - Fensuagro

21 / 05 / 2013 | Intersindical

El 9 de maig, l’Exèrcit de Colòmbia va dur a terme una captura massiva de dirigents camperols del sindicat ASTRACATOL, afiliat a FENSUAGRO-CUT en diferents senderes del departament del Tolima, responent a un requeriment del Jutjat Purificació, la fiscalia els acusa de “auxiliadors de la subversió “i de” rebel · lió “, per suposats vincles amb la guerrilla de les FARC-EP, basant-se en testimonis de testimonis a sou de l’Estat (xarxa de cooperants). És un clar muntatge judicial dirigit a reprimir la protesta social contra els megaprojectes hidroelèctrics i miners que diferents multinacionals avancen a la regió.

Cal assenyalar que els vuit detinguts Ramiro Bazurdo Gonzalez, Guillermo Antonio Cano Borja, Floricel Buitrago Cranc, Norberto García García, Gonzalo Ernesto Pastor Mora, Constantí Mayorga García, José Guillermo Pacheco Creu i Edilberto Mayorga García són líders camperols del sindicat ASTRACATOL i formen part del moviment polític i social Marxa Patriòtica. Guillermo Antonio Cano Borja és Coordinador de Drets Humans de ASTRACATOL i membre de l’Executiu de FENSUAGRO, i va participar en el Fòrum sobre Participació Política organitzat a Bogotà pel PNUD i la Universitat Nacional del 28 al 30 d’abril, precisament per aportar a la Taula de Diàlegs de l’Havana propostes encaminades a garantir que a Colòmbia es pugui exercir la participació política sense que això suposi ser criminalitzat, amenaçat, desplaçat o assassinat per actors estatals i paraestatals.

L’exercici de l’activitat sindical, la defensa dels drets dels treballadors del camp, de la vida, del territori i de la sobirania no són delicte, sinó un dret polític fonamental, consagrat en la Constitució i les lleis de la República de Colòmbia .

L’Associació de Treballadors Camperols del Tolima (ASTRACATOL) ve patint des de la seva formació al desembre de 2007, a la calor de les lluites camperoles que van tenir el seu epicentre a Ibagué, la persecució i la violència estatal i paraestatal. Diversos dels seus dirigents han estat assassinats. Al novembre de 2011 vuit dirigents de ASTRACATOL van ser detinguts massivament a La Marina (Chaparral) basant altre muntatge judicial a partir de testimonis de persones que ha estat comprovat que són falsos desmobilitzats, a sou de l’Estat, per muntar falsos positius judicials en sèrie contra qualsevol líder comunitari que es torni molest a l’Estat oa les multinacionals.

Aquests altres vuit membres de ASTRACATOL Edwin Lugo Caballero, José Norbey Lugo Caballero, Arcesio Díaz, Aycardo Morales Guzmán, Saan Maceto Marín, Fredynel Chávez Marín, Alexander Guerrero Castañeda i Armando Montilla Rei. Continuen un any i mig després presos, patint condicions inhumanes de reclusió, sense que cap de les acusacions hagi pogut ser provada.

Aquests nivells de criminalització i repressió política contra organitzacions civils com ASTRACATOL-FENSUAGRO i Marxa Patriòtica mostren que el Govern i l’Estat colombià parlen de pau i fan exigències mentre descarreguen la seva màquina de guerra militar i paramilitar contra el poble desarmat, destrossant les vides de milers de famílies realment compromeses amb la construcció d’una Colòmbia en pau, on els drets polítics i socials no siguin paper mullat.

EXIGIM A les AUTORITATS colombianes:

-La immediata posada en llibertat sense càrrecs dels setze dirigents de ASTRACATOL judicialitzats sense proves, basant falsos testimonis.
-El cessament de la repressió i la persecució contra ASTRACATOL, Marxa Patriòtica i totes les iniciatives civils de resistència i oposició al Tolima contra els megaprojectes miners i hidroelèctrics que amenacen amb desplaçar a milers de persones dels territoris en què basen les seves sosteniment, a més de causar danys irreparables al medi.
-El cessament de fustigacions militars contra la població civil a les zones de “consolidació militar”
-El cessament de la cobertura a grups criminals paramilitars que fan la “feina bruta” d’amenaces, assassinats i desplaçament contra les persones que molesten les multinacionals o / i l’Estat.
-Garanties efectives per a l’exercici dels drets polítics, sindicals, de llibertat d’expressió, reunió i associació a Colòmbia, dins del marc constitucional, perquè es puga parlar de participació política i Estat de Dret sense que sone a cruel burla contra la població .

http://astracatolima.blogspot.com.es/




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.