Moviments socials

La Caravana Obrint Fronteres partirà a la frontera sud des de València el dia 14 de juliol

La Caravana Obrint Fronteres partirà a la frontera sud des de València el dia 14 de juliol

25 / 06 / 2017 | Intersindical

Frontera Sud. Juliol 2017

La Caravana Obrint Fronteres partirà a la frontera sud des de València el dia 14 de juliol

L’any passat vam denunciar la situació a Grècia. Aquest any ho farem a la tanca de Melilla per visibilitzar les polítiques migratòries de la UE i de l’estat espanyol envers els drets humans i per denunciar les pràctiques il·legals que es donen a la frontera sud.

En el trajecte es faran actes a Madrid, Sevilla, Algecires-Tarifa, Melilla i Almeria entre els dies 15 i 22 de juliol,

Per inscriure’s es pot fer a https://abriendofronteras.net

Divendres 14 de juliol de 2017, la Caravana “Obrint Fronteres” partirà des de diferents punts de l’estat espanyol i viatjarà durant una setmana cap a la Frontera Sud.

Es preveu que els autobusos que conformen la nova Caravana isquen des de més d’una vintena de llocs de tot l’estat espanyol. Centenars de persones de diversos col·lectius participaran en les activitats que es realitzaran abans i durant la marxa reivindicativa.

Amb aquesta marxa, els integrants de la Caravana pretenem denunciar les polítiques migratòries i d’asil tant de la UE com de l’estat espanyol.

Durant els últims trenta anys, les polítiques en matèria migratòria i d’asil ha vulnerat de manera flagrant dels drets humans i les convencions i acords internacionals, i continuen fent-ho. Aquestes polítiques generen sofriment i mort entre aquelles persones que es veuen forçades a desplaçar-se des dels seus països d’origen. La situació s’agreuja quan les persones que es veuen forçades a desplaçar-se són dones i menors.

Avui dia són quotidianes situacions inacceptables com, per exemple, l’ús de concertines a les tanques de Ceuta i Melilla; les il·legals expulsions sumàries “en calent”; les operacions de “control” de FRONTEX; la impossibilitat de sol·licitar protecció internacional a les ambaixades i consolats de l’estat espanyol, així com les traves constants al procediment d’asil dins d’aquest estat; l’externalització de les fronteres europees, amb convenis d’expulsió i de control dels fluxos migratoris que estan condicionant l’ajuda a la cooperació; els espuris acords amb el Marroc; o la “exportació” d’aquestes actuacions a altres fronteres, com la greco-turca o l’anomenada “ruta dels Balcans”. Tot això contribueix a crear una realitat insostenible, inhumana i immoral, que dia a dia ens allunya dels valors establerts en la Convenció dels Drets Humans.

No ens reconeixem en un estat espanyol que, per les seves polítiques frontereres, resulta ser exemple de la vulneració de drets fonamentals en el context internacional.

Quan fa un any es va realitzar la primera Caravana Obrint Fronteres a Grècia, els centenars de persones que la componíem manifestem que no es tractava d’una activitat puntual, sinó d’un punt de partida en la denúncia de les dramàtiques conseqüències que les polítiques migratòries i de control fronterer europeu produeixen sobre les vides de les persones migrants i refugiades.

Així, volem seguir travessant les fronteres per denunciar com aquestes travessen les vides, somnis i esperances de molts dels nostres semblants que fugen de la guerra, la persecució o la misèria. Amb la nostra Caravana volem recordar que la frontera sud europea és una, des del Egeu fins a l’estret de Gibraltar, i que les conseqüències de la seva gestió sobre milers de persones també ens concerneixen directament. Ens mobilitzem de nou per demanar que es respecten els drets de milions de persones que fugen de guerres que es perpetuen; de la fam, de la tracta o del tràfic de persones; de les conseqüències del canvi climàtic, o de la persecució i la violència en les seves múltiples formes. Volem exigir als que ens governen que s’estableixin vies segures i legals d’arribada. Cal acabar amb les milers de morts al mar Mediterrani, convertit avui en una terrible fossa comuna.

Les manifestacions que s’han succeït a tot l’estat durant aquests mesos demostren la sensibilitat i solidaritat de l’opinió pública davant el que està succeint a les nostres fronteres, que és una clara mostra del mal govern en matèria de drets humans de les autoritats estatals i europees.

La Caravana Obrint Fronteres es proposa expandir i reforçar aquesta solidaritat que ja existeix, perquè veiem amb preocupació que els principals beneficiats dels discursos i polítiques migratòries és el populisme xenòfob a Europa. Són aquests moviments extremistes els qui, en última instància, es beneficien aquesta “guerra” de pobres contra pobres, construïda per uns governants com a pantalla de fum per amagar que les seves polítiques de privatització en favor de les grans fortunes i multinacionals i les seves retallades són la veritable raó del desmantellament dels nostres serveis públics i drets socials.

Per aquest motiu, volem que des de qualsevol poble o ciutat s’escolte la nostra veu ciutadana. Us convidem a participar en aquesta marxa reivindicativa, bé assistint a les activitats que s’organitzaran en els diferents territoris o bé, sobretot, formant part dels autobusos que marxin per visibilitzar la Frontera Sud fins a aquests murs de silenci i vergonya.

Aquesta Caravana inclourà també una caravana feminista, per sumar els esforços dels col·lectius feministes que formem part de la iniciativa. Volem fer visible la presència de les dones en els processos migratoris i mostrar que les dones són també protagonistes i subjectes polítics, i, alhora, aquelles a qui vulneren més sistemàticament tots els seus drets, patint la violència masclista en tota la seva amplitud i crueltat.

Volem dir PROU per denunciar la impunitat existent; per recuperar la dignitat; per transmetre als que esperen a creuar les fronteres que lluitarem sense descans per la universalització dels drets humans i la solidaritat internacional.

Per això, el proper 14 de juliol iniciarem la nostra propera Caravana.

Totes i tots a la Frontera Sud!

Les diferents organitzacions que formen part de la Caravana han fixat un itinerari que es suggereix seguir, per compartir l’experiència i enfortir la incidència ciutadana i política. No obstant això, és possible sumar-se de qualsevol forma i en qualsevol de les seves etapes.

• 2017.07.14. Sortida des dels diferents territoris per arribar de nit a Madrid.

• 2017.07.15. Acte a Madrid i sortida cap a Sevilla, arribant a la nit. Acte.

• 2017.07.16. Sortida cap a Algesires. Acte davant el CIE Algesires-Tarifa i possibilitat que un grup passi a Ceuta. Nit a Algesires o Tarifa.

• 2017.07.17. Acte a Màlaga i sortida cap a Melilla.

• 2017.07.18. Actes a Melilla.

• 2017.07.19. Actes a Melilla

• 2017.07.20. Actes a Melilla.

• 2017.07.21. Viatge de Melilla a Almeria.

• 2017.07.22. Acte a Almeria per denunciar la situació que viuen les treballadores i treballadors migrants en els hivernacles. Retorn a cada territori.

DEMANDES
o Davant les polítiques econòmiques, comercials, mediambientals i migratòries basades en l’explotació, que condemnen a milions de persones a la pobresa econòmica i la desesperació, exigim que es reformen les polítiques exteriors i de veïnatge de la UE per contribuir realment a un desenvolupament polític i econòmic sostenible als països d’origen i assolir els Objectius de Desenvolupament sostenible 2030.

o Exigim la fi del comerç armamentístic i diem NO a la guerra i a les intervencions militars.

o Denunciem la violència sexual que pateixen les dones i les nenes en els conflictes i afirmem que no són danys col·laterals de les guerres, sinó crims de guerra que posen en evidència el crucial paper del patriarcat en la militarització de la societat i en els conflictes armats .

o Demanem vies legals i segures per a les persones de totes les edats en el trànsit, i exigim que es garanteixin els seus drets en els països d’acollida, evitant l’explotació, els abusos, la violència, la tracta i el tràfic de persones.

o Exigim que es respecten les disposicions del Dret Internacional, en particular el Conveni de Ginebra relatiu a les persones refugiades, del qual el Marroc i Espanya són signants.

o Exigim la suspensió de la signatura i aplicació d’acords de retorn i readmissió amb països que no respecten els drets humans, i denunciem l’externalització de les nostres fronteres.

o Demanem el cessament de la instrumentalització de la «Lluita contra el tràfic d’éssers humans» per realitzar operacions repressives contra els que migren.

o Demanem que es permeta a la pràctica l’accés a les oficines d’asil a les fronteres de Ceuta i Melilla, sense cap discriminació. Per a això és necessari que les autoritats marroquines deixin de bloquejar el pas o extorsionar les persones que s’adrecen a les oficines, procedents de l’Àfrica subsahariana, Síria, Palestina i el Sàhara o de qualsevol altra regió del món.

o Exigim que es respecte el principi de no devolució de les persones i el cessament de tot acte de violència física i moral contra les persones en situació de mobilitat transnacional en les fronteres de Ceuta i Melilla.

o Exigim que es respecten les disposicions legals estatals i comunitàries que impedeixen les devolucions “en calent” sumàries i col·lectives.

o Exigim que les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla deixen de ser en la pràctica fronteres intraestatals, i que cessi la discriminació sobre les persones que sol·liciten asil en aquestes ciutats i que sistemàticament veuen dificultat el seu trasllat a la península.

o Exigim que s’establesquen polítiques d’acollida dignes i efectives, així com que s’acabi amb els obstacles en la tramitació en el procediment d’asil, desenvolupant reglamentàriament la Llei d’Asil.

o Exigim que es garantesca l’acollida de dones en condicions d’igualtat.

o Exigim que es garantesca el dret de les dones a formular una sol·licitud d’asil independent de les seves parelles i a tenir un estatut jurídic independent del dels seus cònjuges.

o Exigim que es garantesca i l’accés als procediments d’asil sense discriminació a les persones LGTBI.

o Exigim que s’atenguen les necessitats específiques de salut i els drets sexuals i reproductius de les dones i persones LGTBI, inclòs l’avortament, així com que es garantesca l’atenció a les dones i nenes que han patit o corren el risc de patir abusos, violència, mutilació genital femenina o matrimonis forçats.

o Exigim que es clausuren els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), en el que és una demanda compartida per centenars d’organismes i entitats de tot Europa.

o Exigim que els / les MENAS de Ceuta i Melilla siguen reubicats en les diferents comunitats autònomes de l’estat, per garantir els seus drets i atenció, evitant la violència i abandó que en molts casos pateixen, que es garantesca amb la màxima celeritat la documentació pertinent a l’ complir la majoria d’edat i s’invertesca en polítiques socials per assegurar el ple accés a tots els seus drets.

o Exigim que es prenguen mesures per garantir els drets i la dignitat de les treballadores i treballadors transfronterers, les portadores, a Ceuta i Melilla.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.