Política social

Negociació en la Mesa Sectorial de trastorn mental greu

24 / 05 / 2018 | Intersindical

Dimecres, 23 de maig, s’ha reunit de nou la Mesa Sectorial del Trastorn Mental Greu (TMG) per seguir tractant el Decret d’Acreditació de Centres d’Atenció a Persones amb Trastorn Mental Greu.

La Mesa ha estat presidida pel Director General de Diversitat Funcional, Antonio Raya, a la reunió hi estaven professionals de les Conselleries de Sanitat i de Igualtat i Polítiques Inclusives, a més de comptar amb la participació d’associacions d’afectats, familiars, usuaris, i ONG’s, entre les quals es trobava Intersindical Valenciana.

L’Administració ha lliurat un document amb una descripció detallada dels recursos que contemplarà l’esmentat Decret, com per exemple: els Centres de Rehabilitació, Inserció Social i Orientació Laboral (CRISOL), Residències, Centres de Dia, Habitatges Supervisats i Habitatges Satèl·lit.  Aquests últims com a pas previ per a la plena inclusió en la Societat.

A més a més, la creació dels Equips d’Atenció Social Comunitària (EASC), associats a les Unitats de Salut Mental i formats per funcionaris especialitzats amb un cost de 10 milions d’euros seran els encarregats de realitzar les intervencions en l’entorn de la persona amb TMG.

Les Entitats del Tercer Sector van reivindicar la figura del coterapeuta com a professional que col·labora amb els professionals de la salut mental, com els psicòlegs o psiquiatres i la necessitat d’incloure els Habitatges Tutelats o Assistits de 24 hores com a recurs intermedi entre les Residències i els Habitatges Supervisats, ja que l’estada en aquests Habitatges pot tenir una durada d’un any i mig en molts casos, abans de que la persona malalta es trobe en condicions d’incorporar-se a la societat amb unes mínimes garanties d’èxit.

Intersindical Valenciana ha exigit que s’escolte la veu dels professionals que estan dia a dia atenent els malats i recuperant-los de l’exclusió social. A més, el sindicat considera i -així ho ha plantejat en la mesa- que s’ha de fer valdré com una guia orientativa per a l’administració, sobretot l’experimentació dels programes i l’experiència adquirida en les teràpies i programes desenvolupats a l’hora de dissenyar el model d’atenció.

El Director General de Diversitat Funcional, davant la unanimitat de la Mesa en aquest tema ha mostrat sensibilitat en les peticions i reconsiderarà la seua postura. A més, se’ns ha informat d’un increment en uns 40 milions d’euros de pressupost per poder posar en marxa l’aplicació d’aquest Decret, a banda dels 10 milions inicials previstos per als EASC. El sindicat valora positivament la iniciativa i demana a l’Administració continuar amb polítiques com aquesta que beneficien a les persones més desfavorides.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.