Solidaritat i pau

Passatge segur per a les persones refugiades

24 / 02 / 2016 | Intersindical

El continent europeu ha rebut en 2015 més d’un milió d’éssers humans que fugen de les guerres i conflictes de països com Síria, Afganistan o l’Iraq i altres països d’Àfrica i América. Són guerres iniciades, finançades i mantingudes per interessos econòmics i geoestratègics del sistema dominant a nivell mundial i els seus lacais locals i regionals. El balanç de persones mortes, ferides i desaparegudes és atroç. Hem d’ajudar als països en conflicte a trobar eixides democràtiques, participatives i autòctones, sense pressions polítiques, econòmiques o militars de potencies estrangeres. Les persones tenen dret a sol·licitar refugi a un lloc segur, lluny de les bombes, la destrucció i la mort.

El viatge que emprenen aquestes persones cercant refugi fins arribar a la Unió Europea és insegur i injust. Més de 3.000 persones moriren l’any passat a la Mediterrània (300 sols en gener de 2016). Segons la OIM, el 36% de les persones migrants són menors, dels quals uns 10.000 han desaparegut a la seua arribada a Europa. Les agències humanitàries de Nacions Unides adverteixen que aquest nombre continuarà augmentant.

L’article 14.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans determina: “En cas de persecució, tota persona té dret a buscar asil, i a gaudir d’ell, en qualsevol país”.

Els Drets Humans no s’estan garantint. Per això exigim a l’Estat espanyol i a tots els Estats membres de la Unió Europea que activen els dispositius de protecció necessaris en cas de crisis humanitàries.

No es tracta de caritat, es tracta d’humanitat i de justícia. Europa ha de complir els seus compromisos i obligacions. El no fer-ho, com fins ara, la converteix en còmplice i, per tant, en responsable d’una barbàrie. Les persones que habitem a Europa no volem ser còmplices d’aquest genocidi. No només denunciem l’immobilisme, sinó la criminalització de les persones voluntàries que estan treballant en condicions límit, com en el cas de PROEMAID, els i les bombers de Sevilla. Com a conseqüència de les polítiques europees es viuen situacions dramàtiques a diari, com la d’una mare entregant el seu nadó de tres mesos completament mullat a un voluntari, perquè ella, aterrada i exhausta després de la travessia per l’Egeu, no era capaç de sostenir-lo.

Hem de parar aquesta situació.
Exigim vies segures ja per a totes les persones migrants.
No podem continuar assistint a aquesta barbàrie, ens hem de mobilitzar exigint una solució humanitària.
Entre totes i tots hem d’exigir que els estats europeus assumisquen les seues responsabilitats amb les persones refugiades. Vies segures d’entrada a Europa ja!

No més morts a la Mediterrània!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.