Moviments socials

Quarta Jornada Fòrum Social Mundial. Tunísia

Protecció social i assemblea moviments socials

Marxa inaugural FSM. Foto d'Albert Sansano
Marxa inaugural FSM. Foto d'Albert Sansano
31 / 03 / 2013 | Intersindical

En la jornada d’avui, tercer i últim dia de seminaris, Intersindical Valenciana ha participat al seminari organitzat per Global Social Justice que pretenia ser una mena de sessió per treure conclusions dels debats realitzats amb
anterioritat.

En aquest es van plantejar dues línies d’d’actuació respecte dels model de protecció social. Totes dues fugien de caure en la dialèctica capitalista, en el sentit de concebre la protecció social com un sistema de beneficència, que només pretén evitar l’aparició de situacions extremes; allò que el sistema anomena exclusió social. Davant aquest model capitalista hi havia una proposta més contundent basada en la idea de declarar il·legal la pobresa amb totes les connotacions polítiques que comporta la idea i, altra, que plantejava la instauració d’una mena de renda bàsica per cobrir totes aquelles necessitats, que tindrien la consideració de “necessàries” per garantir una qualitat de vida acceptable (habitatge, educació, sanitat, alimentació, cultura, etc).

Arribats a aquest punt, en la recerca de la universalització de la protecció social, es plantejava una tercera via que combinava les dues anteriors en el sentit de mantenir sistemes de protecció social públics, però en un procés progressiu de transformació social que poguera convergir amb l’esquema polític de la declaració d’il·legalitat de la pobresa.

Aquesta proposta va obrir un altre debat que, que està present en molts àmbit del FSM 2013; el del reflex de les conclusions del fòrum en l’àmbit de la política. Alguns dels assistents van plantejar que aquest arguments ja feia temps que els venien escoltant i que, malgrat tot, no s’arreplegaven en programes polítics concrets. Aquest plantejament va suscitar una discussió en la que es va fer palès que les propostes no prosperaven políticament, en part, per la situació social i política de cada país, però sobre tot, perquè des del fòrum no eixia un missatge unitari, ja que una part de les persones que participen habitualment als debats considerava els sistemes de protecció social com una eina que contribuïa al sosteniment dels sistema capitalista.

Per la vesprada es va celebrar l’assemblea de moviments socials amb la recollida de conclusions dels diferents seminaris que es traslladaran a un document final. L’assemblea va estar polèmica, perquè al document es recollia una declaració de suport al dret d’autodeterminació del poble saharaui; una declaració que va no va ser acceptada per la delegació  marroquina que va aturar l’assemblea ocupant l’escenari mentre es cridaven consignes en contra de la proposta. Un episodi antidemocràtic més que cal sumar a la llista dels que ja ha propiciat la delegació del Marroc i sobre els que, entenc, s’haurà de pronunciar el Comitè Internacional. 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.