Solidaritat i pau

Reunions amb moviments populars i sindicals de Guatemala

Reunió amb UNAMG
Reunió amb UNAMG
26 / 06 / 2013 | Intersindical

La representació de STEI, Ensenyants Solidaris i STEPV han continuat mantenint contactes i reunions de treball amb organitzacions i persones de Guatemala. Entre aquestes cal destacar la reunió amb María Canill Grave, de la junta directiva de CONAVIGUA, Coordinadora Nacional de Vídues de Guatemala que va servir per intercanviar informació sobre la situació que travessa el país, el treball de l’organització i els seus plans de per al futur o el judici a Rios Montt que va ser condemnat per genocidi.

També es va mantindre una reunió amb UNAMG, Unió Nacional de Dones de Guatemala, en la que és va abordar la situació de la dona al país, la violència de gènere, la situació de la cooperació internacional en el moment de crisi a Europa i, especialment a l’Estat Espanyol, i les vies de col·laboració entre les entitats. En aquest sentit, eixe mateix matí, Ensenyants Solidaris i UNAMG van signar un conveni de cooperació del projecte: “Enfortiment de la formació política de dones per el exercici de la ciutadania”. .

En la reunió van participar la presidenta d’UNAMG la directora Maya Alvarado i Sandra Sánchez coordinadora del projecte. També es va abordar la possibilitat d’establir noves vies de col·laboració a través de nous projectes de formació en diversos assumptes (llenguatge sexista, violència de gènere, formació comunitària….) i campanyes de sensibilització i suport mutu davant de la situació que travessen les dones i el conjunt de la població a Guatemala, especialment a les zones rurals i empobrides.

Una altra reunió va tindre lloc amb Carlos Fuentes, del STEG, Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de Guatemala. Aquesta va servir per aprofundir en la reforma educativa impulsada pel govern guatemalenc; la desaparició de les Escoles Normals i les mobilitzacions dels estudiants contra aquesta; la situació del professorat; els projectes de formació i la carrera professional, així com sobre el full de ruta que s’ha marcat l’STEG en el procés de diàleg i negociació amb l’anterior i l’actual govern del país.

STEI, Ensenyants Solidaris i STEPV es van reunir amb una delegació del FNL, Frente Nacional de Lucha, encapçalada pel seu Secretari General, Luis Lara. La reunió està emmarcada en els contactes periòdics que tant STEI com Intersindical Valenciana mantenen, des de fa anys, amb aquesta organització guatemalenca. El FNL va mostrar la seua preocupació per la repressió que pateixen els seus dirigents i afiliats. Guatemala és un dels països del més perillosos per l’activitat sindical o l’activisme social. 9 persones del FNL ha estat assassinades en els darrers temps. Dirigents del FNL han estat a Ginebra per requerir una intervenció més contundent dels organismes internacionals com ara la OIT o la Confederació Sindical Internacional per pressionar el govern en l’esclariment dels assassinant i per acabar amb aquesta xacra.

Per altra part, segons informa el FNL les polítiques neoliberals estan espoliant el país, la classe treballadora i els sectors socials més desfavorits. Les multinacionals, amb el beneplàcit del govern, estan fent el que volen en el terreny laboral i social. També amb el territori amb megaprojectes com el “corredor tecnològic” que és un canal que comunicarà els dos oceans travessant comunitats indigenes i paratges de gran valor ecològic. El corredor serà una via alternativa al Canal de Panamà que facilitarà el trànsit de mercaderies entre la costa Est i Oest dels EEUU i Asia.

Una de les característiques del FNL és la seua activitat sociopolítica. En eixe sentit, una de les batalles que està duent a terme és contra les empreses elèctriques que estan imposant taxes abusives a les comunitats. Ara mateix, s’està en un procés d’insubmissió i sabotatge a aquestes companyes que explica la repressió i els atemptats contra la dirigència del FNL.

Un dels aspectes més interessants dels treball del sidnciat FNL són els Col·lectius d’Acció Social (CAS) per organitzat tot allò organitzat a les comunitats. Aquest col·lectius pretenen dinarmitzar les comunitats i impulsar els processos organitzatius per avançar en la construcció d’una alternativa social i política transformadora que siga capaç de prendre el poder.

STEI, Ensenyants Solidaris i STEPV valoren positivament tots els contactes, així com les linies de treball establides, especialment el suport, la solidaritat i el treball polític conjunt per donar conèixer més enllà de Guatemala la seua realitat que pateix la població i la situació de repressió a les organitzacions populars i combatives.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.