Solidaritat i pau

Solidaritat d’organitzacions de l’Estat espanyol amb el moviment magisterial mexicà

28 / 06 / 2016 | Intersindical

Les organitzacions de l’Estat espanyol sotasignats, incloses organitzacions de drets humans i de treballadores i treballadors de l’educació, manifestem la nostra solidaritat amb els mestres i les mestres integrants de la Coordinadora Nacional de Treballadors de l’Educació (CNTE) de Mèxic que en diversos estats del país es mantenen en resistència enfront de la imposició de l’anomenada “reforma educativa”.

La Coordinadora Nacional de Treballadors de l’Educació (CNTE) ha manifestat reiteradament la seva oposició a la “Reforma Educativa”, definint-la com una reforma administrativa que busca avançar en la privatització i desmantellament de l’educació pública, així com en la desmobilització del moviment magisterial, amb un especial impacte sobre les comunitats rurals i els pobles originaris, sotmeses a condicions d’extrema precarietat i a dinàmiques de desculturització que posen en seriós risc la seva subsistència. Després diversos episodis de repressió de la protesta social, campanyes de criminalització, descrèdit i difamació pública i agressions contra mestres i les mestres, la “Reforma” va ser finalment aprovada al desembre de 2015 pel Congrés mexicà.

Durant les últimes setmanes, la CNTE ha iniciat una nova campanya de mobilitzacions, amb especial incidència en el Districte Federal i els estats de Chiapas, Guerrero, Michoacán i Oaxaca, amb l’objectiu que el govern s’avinga a constituir una taula de diàleg. No obstant això el govern s’ha negat reiteradament a això, la qual cosa suposa una renúncia explícita a la via de la solució pacífica del conflicte.

Paral·lelament, alguns dels mitjans de comunicació afins al govern han reactivat campanyes massives de difamació i descrèdit contra les persones integrants del moviment magisterial amb l’evident objectiu de posar en contra del mateix al gruix de la població i buscar legitimar la criminalització i la repressió de la protesta social.

En els últims dies el conflicte s’ha agreujat amb la detenció i criminalització de Rubén Núñez i Francisco Villalobos, Secretari General i Secretari d’Organització respectivament de la Secció 22 de l’CNTE. I, especialment, amb els gravíssims fets esdevinguts el passat diumenge 19 de juny a Nochixtlán i altres poblacions d’Oaxaca, quan la Policia Federal va dur a terme una brutal repressió, incloent l’ús d’armes de foc, contra integrants del magisteri i de població solidària que, segons informen organitzacions civils d’Oaxaca, s’ha cobrat la vida d’almenys 6 persones i desenes de persones ferides i detingudes. A més, segons han informat des de la CNTE, durant els enfrontaments es va impedir l’ingrés de les persones ferides en els hospitals públics de la zona, havent de ser traslladades a esglésies i escoles, i ateses per persones voluntàries i amb aportacions solidaris de material.

  Per tot això, fem ressò de les exigències d’organitzacions civils mexicanes i exhortem al govern mexicà:
-  El cessament a l’exercici indegut i desproporcionat de la força i repressió contra el magisteri i població civil qui exerceixen el seu dret a la llibertat d’expressió i lliure manifestació.
-  L’atenció mèdica immediata a totes les persones ferides com a resultat de l’acció violenta de l’Estat.
-  El cessament a la criminalització del magisteri, la cancel·lació de les ordres d’aprehensió contra integrants del magisteri oaxaqueny i alliberament immediat de les i els mestres arbitrària i il · legalment detinguts
- El càstig als responsables de les detencions arbitràries, tortura i altres violacions a drets humans comeses contra els integrants del magisteri oaxaqueny.
- Establir una taula de diàleg, per buscar una solució pacífica i consensuada al conflicte que respecte els drets laborals de mestres i les mestres, el dret universal a una educació pública i de qualitat, així com els drets dels pobles originaris.

Sindicato de Enseñanza de Cádiz de la Confederación General del Trabajo (CGT)

STEI (Sindicat de Treballadores i Treballadors Intersindical de les Illes Balears)

Federación Andaluza de Sindicatos de Enseñanza de la Confederación General del Trabajo (CGT)

STEPV, Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià

Intersindical Valenciana

Intersindical Solidària

Asociación Paz con Dignidad

Antiígona, Grupo de investigación sobre Género y Derechos de la Universidad Autónoma de Barcelona

Ecologistas en Acción

Calala Fondo de Mujeres

Fundació Ateneu Pere Mascaro de les Illes Balears

Iniciativas de Cooperación Internacional para el Desarrollo

ICID -Fundación Madrid Paz y Solidaridad de CCOO de Madrid-

JASS (Asociadas por lo Justo)

MÉS per Mallorca

ONGD Ensenyants Solidaris

SODEPAZ

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.