Moviments socials

Tercera Jornada Fòrum Social Mundial. Tunísia

Crisi de civilització, privatizació de la salut i Algèria

30 / 03 / 2013 | Intersindical

En la jornada d’avui, segon dia de seminaris, Intersindical Valenciana ha participat a dues sessions organitzades per entitats diferents.

La primera, organitzada per la Xarxa Mundial pels Drets Col · lectius dels Pobles, sota el títol de “Noves Cartografies: Crisi de Civilització, Assalt els Territoris i Lluites els Pobles “, abordava des de diferents punts de vista la situació dels pobles sense estat, l’espoli del seu territori i les lluites per recuperar la capacitat de decisió sobre l’ús del mateix.

El títol de Noves Cartografies no s’ha d’entendre en un sentit literal, el que es pretén amb aquesta definició és dibuixar un mapa mundial de reivindicacions i lluites dels pobles per buscar sinergies, aprofitar experiències i exportar, allà on sigui possible, els avenços en la solució de conflictes. A la xerrada han intervingut representants de diversos pobles indígenes americans, un representant del poble kurd, un altre del poble català i la Confederació Intersindical Valenciana.

Amb les diferents intervencions ha fet palesa la diferència de punts de vista a l’hora de plantejar els conflictes i les solucions. Per part dels representants sud-americans hi havia una gran preocupació per l’espoliació dels recursos naturals dels seus territoris històrics i el seu impacte sobre els seus estils de vida tradicionals, reivindicant el dret a poder decidir sobre les activitats que van tenir incidència sobre aquestes qüestions. D’altra banda, els representants kurd i català, sense deixar de fer una referència al expl · li de recursos
naturals econòmics, s’ha fet més incidència en la consolidació d’estructures d’estat pròpies com a fórmula de solució dels conflictes.

Per part nostra, des d’una visió sindical i occidental de la problemàtica, hem fet aportacions defensant el dret a decidir, el dret d’autodeterminació, com l’exercici d’un dret col · lectiu dels pobles que, a més, constitueix una oportunitat per reconduir la pèrdua de sobirania dels estats en matèria econòmica i de drets socials. Unes oportunitats que poden ser una realitat en la mesura que, els avenços en l’eix d’intervenció nacional, vagin acompanyats d’oportunitats per avançar en drets democràtics i socials amb un veritable procés transformador.

El segon seminari, organitzat pel sindicat Solidaires de França, sota el títol de “Salut, privatització i mercantilització” ha estat una oportunitat per confirmar que l’objectiu del capitalisme és acabar amb els sistemes públics de protecció social, entre ells els de protecció de la salut, per tot arreu del món, amb independència del seu model o del seu grau de desenvolupament. Representants d’Espanya, Cataluyna, França, Itàlia, Bèlgica, Polònia, Tunísia, Egipte han fet una fotografia coincident de l’estat dels seus respectius sistemes de salut amb el denominador comú de les retallades i les privatitzacions. Cada un des seus particularitats, però sempre sota el mateix missatge dominant del neoliberalisme que “la sanitat no és sostenible”.

No hem entrat a explicar la situació a l’Estat Espanyol, perquè era reiterar les mateixes situacions i els mateixos arguments. La nostra intervenció ha anat més orientada a explicar les nostres estratègies de lluita contra els processos de privatització, instruments d’articulació social, dificultats i èxits.

Un tema que ha despertat molt interès ha estat la iniciativa duta a terme al País Valencià d’impulsar la constitució d’una associació d’usuaris i usuàries de la sanitat pública que, amb l’única finalitat de defensar una sanitat pública universal, equitativa, de gestió directa i de qualitat, pretén canalitzar les reivindicacions d’un actor fonamental en el procés assistencial, els ciutadans i ciutadanes, així com servir de punt de trobada de la multitud d’associacions de malalts que existeixen. En definitiva es tracta de convertir l’associació en un referent social dels usuaris de la sanitat davant l’administració i el mitjans de comunicació, així com un instrument de mobilització unitari que article la participació de totes les persones afectades per les retallades i privatitzacions en sanitat.

També s’ha aprofitat l’ocasió per fer contactes amb sindicats europeus francesos, italians i belgues que participen en la Xarxa Europea Contra la Privatització de la Sanitat per anar, en la mesura de les nostres possibilitats, participant d’aquest moviment.

Finalment, fer referència a la participació de Intersindical Valenciana en una manifestació que s’ha organitzat davant l’ambaixada algeriana, com a protesta per la denegació del permís de sortida del país d’un grup de persones del sindicalisme alternatiu, en un intent de silenciar en el fòrum les veus discrepants a la situació social i política a Algèria. Així mateix hem subscrit un manifest de condemna del Fòrum Social Mundial sobre aquest incident.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.