Solidaritat i pau

Tothom som la Puya

24 / 06 / 2013 | Intersindical

La Puya és el nom que té el lloc on estan acampant des de fa mesos grups de persones de diversos pobles dels municipis de Sant Pere Ayampuc i Sant Josep El Golf, per torns han estat convivint de dia i de nit, pacíficament, en resistència a un gran projecte d’extracció d’or i plata que l’empresa Exmigua va iniciar a l’esquena, amb suport d’autoritats corruptes i d’empresaris sense escrúpols que no es tempten l’ànima per a amenaçar.

La resistència pacifica de la Puya assenyala el camí d’una nova forma de lluita contra la mineria a Guatemala que trenca amb la lògica de la violència que mobilitza centenars de policies per acovardir i violentar la dignitat de tot un poble que ha dit no a l’ projecte extractiu miner. La policia que va anar a desallotjar es va trobar amb dotzenes de dones es van llançar a terra per aturar l’avanç dels intimidants anti motins.

Una de les liders de la lluita,Yolanda Oqueli, va ser atacada per sicaris quan anava cap la seua casa.  Ha tardat quatre mesos en recuperar-se de l’atac. També n’hi ha actes continus de provocacions per part de sicaris al servei de les empreses.

Durant la vesprada del 24 de juny, una delegació de l’STEI – Intersindical de les Illes Balears i de l’STEPV ha estat present a la Puya per mostrar la seua solidaritat i suport. La visita ha coincidit amb diversos actuacions i intervencions de moltes comunitats amb la lluita. També s’ha celebrat una assembles per decidir la linia de treball en la Mesa de Diàleg a la que s’ha vist obligat a convocar el govern guatemaltec. Per les persones dels dos sindicats ha estat una experiència molt interessant on hem tingut l’ocasió de conèixer de primera mà aquesta lluita; intercanviar opinions amb les liders i els liders de la lluita; mostrar el nostre suport actiu a les seues revindicacions i aprendre molt de les maneres de treballar i de decidir de les comunitats afectades i de les diverses organitzacions que els hi donen suport. Ha estat tot un exercici de debat i decisió comunal i de resistència pacífica amb la participació protagonista de les dones i del conjunt de les persones dels dos municipis afectats directament.

Les persones congregades s’han mostrat molt satisfetes per la nostra presència i ens han demanat que els hi ajudem a difondre la seua lluita més enllà de Guatemala. Nosaltres els hem agraït la seua amabilitat i ens hem compromés a traslladar a tots els àmbits on tenim incidència la seua resistència pacífica.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.