Drets laborals

Intersindical Valenciana convoca noves concentracions de personal temporal i interí el 8 de juliol

Perquè el personal temporal i interí no és d’usar i tirar

07 / 07 / 2021 | Intersindical

Malgrat la jornada de vaga i de mobilitzacions estatals, duta a terme el passat 18 de juny, en la qual s’exigia la consolidació del personal temporal i interí en abús de la temporalitat a les administracions púbiques; el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública ha fet cas omís d’aquestes reivindicacions i el passat 5 de juliol se signava a la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques, junt amb CCOO, CSI-F i UGT un Acord per l’establiment d’un Pla de Xoc per reduir la temporalitat, que va en contra els drets laborals del personal temporal i interí, de les directrius de la Unió Europea i que tampoc servirà per reduir la temporalitat.

L’Acord, ratificat mitjançant un Real Decret Llei publicat hui al BOE i aprovat pel Consell de Ministres d’ahir, contempla dues modalitats de actuació contra la temporalitat a les administracions públiques: d’un banda, l’ampliació dels processos d’estabilització amb convocatòries d’oposicions massives i, d’una altra, la modificació de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic per limitar els nomenaments d’interinitat a tres anys; transcorreguts els quals, la persona interina cessarà automàticament sense cap dret ni indemnització.

Tan sols es preveu una indemnització en el supòsits de persones que perden el seu treball com a conseqüència dels processos d’estabilització o en el cas que es supere el límit màxim de permanència en una plaça amb nomenament temporal. La indemnització serà de 20 dies per any treballat i un màxim de dotze mensualitats, una quantitat que resulta ridícula i que en cap cas pot tenir un efecte dissuasori contra l’abús de la temporalitat com exigeix el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El mateix tribunal que també ha afirmat que la convocatòria de processos selectius d’estabilització no constitueixen una sanció a les administracions incomplidores de la Directiva Europea, perquè no tenen cap efecte negatiu sobre les mateixes i, a més, no protegeixen els treballadors i treballadores víctimes de l’abús en no garantir la seua estabilitat laboral.

Per tant, podem afirmar que les mesures aprovades a la Mesa General i recollides al Real Decret Llei, són una agressió sense pal·liatius al personal temporal i interí i a la qualitat de les prestacions dels serveis públics, mentre que les autèntiques responsables d’aquest abús, les administracions, no assumeixen cap responsabilitat i se n’ixen indemnes. Com sempre les conseqüències d’una desastrosa política de personal al sector públic en les darreres dècades, les pagaran els usuaris i usuàries del serveis públics i les treballadores i treballadors temporals que, malgrat haver sustentat amb el seu treball la continuïtat dels serveis públics, ara seran d’usar i tirar en no tindre reconegut el seu dret a l’estabilitat laboral. Seran acomiadats si no superen el procés selectiu o per imperatiu legal si estan més de tres anys en una mateixa plaça.

És per això que des d’Intersindical Valenciana considerem que la situació requereix la continuïtat de les mobilitzacions; exigint la retirada de l’Acord i del Real Decret i l’inici d’un veritable procés negociador amb la vertadera representació del personal temporal i interí. Una negociació que no pot estar marcada per la urgència que imposa la recepció dels fons d’ajuda de la Unió Europea, ni tampoc improvisar en dues setmanes la solució a un problema que porta dècades enquistat a les administracions públiques, perquè el resultat és un nyap en tota regla.

A aquests efectes, des de la Intersindical Valenciana, CGT, CNT i la Coordinadora Valenciana de Personal en Frau de Llei, encoratgem a participar a les concentracions convocades pel dia 8 de juliol, entre les 11 i les 12 hores:

-Alacant, davant la Subdelegació del Govern, plaça de la Muntanyeta núm. 6

-Castelló, davant la Subdelegació del Govern, plaça Maria Agustina núm. 6

-València, davant la Delegació del Govern, plaça del Temple núm. 1

Una data, la del 8 de juliol, que només serà un pas més en una escalada de conflictes que no cessarà fins que hi haja una solució acceptable, respectuosa amb els drets laborals i ajustada a la jurisprudència de la Unió Europea.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.