Atur

El govern espanyol insisteix amb l’atur registrat i l’afiliació a la Seguretat Social

La setmana passada es publicaven les dades d’atur registrat i d’afiliació a la Seguretat Social del mes de juny, i de nou el govern espanyol en treia tot el rendiment mediàtic, venent-nos eixes dades com la demostració clara de l’èxit de les seues polítiques econòmiques i d’ocupació.

07 / 07 / 2014 | Intersindical

Que hi ha de cert en tot açò? Bé, és cert que l’atur registrat ha disminuït a nivell interanual. Són uns 310.000 inscrits menys en les llistes del SEPE en tot l’Estat, lleugerament per sobre de les 45.000 al País Valencià. També la variació interanual és positiva en l’afiliació en la Seguretat Social, encara que lleugerament menor, sobre les 290.000 afiliacions en Espanya i no arriba a 45.000 al País Valencià. A aquest ritme tardarem 10 anys a recuperar el nivell d’ocupació «pre-crisi».

Una part de la reducció de l'atur registrat és una sortida per l'efecte desànim

L’evolució positiva davant la temporada d’estiu i -per què no, també s’ha de reconèixer- el haver tocat fons la crisi pel que fa a la destrucció d’ocupació, permeten al govern espanyol una interpretació triomfalista de les dades.

Però com ja hem comentat moltes vegades en aquesta columna, aquesta no és la millor estadística per conèixer les dades reals del mercat de treball. Tant l’atur registrat com l’afiliació a la Seguretat Social són registres administratius al serveis de la gestió de diferents programes com la formació a treballadors, les prestacions per desocupació, les contribucions a la seguretat social, les pensions, etc.

De fet, si ens fixem en les dades de la taula, veurem una curiosa discrepància. En primer lloc, la «disminució de l’atur», que pretesament transmet l’atur registrat, no coincideix amb la «creació d’ocupació», que suposadament ens comunica l’afiliació a la Seguretat Social. Tant en el cas valencià com en l’espanyol, el conjunt de la reducció de l’atur registrat no es transforma en la mateixa magnitud d’afiliació a la Seguretat Social. Com hem dit moltes vegades, una part de la reducció de l’atur registrat és una sortida de l’activitat de treballadors i treballadores que per l’efecte desànim abandonen el mercat de treball.

    Dades absolutes Variació interanual absoluta Variació interanual relativa
Espanya Atur registrat, juny 4.449.701 313.979 -6,59%
  Afiliació Seguretat Social, juny 16.648.995 291.130 1,78%
País Valencià Atur registrat, juny 527.240 45.133 -7,89%
País Valencià Afiliació Seguretat Social, juny 1.578.437 44.922 2,93%

Font: Servicio Público de Empleo Estatal i Secretaria de Estado de la Seguridad Social

Encara així, el govern espanyol, una vegada i una altra, mostra aquestes dades atès que els errors de mesura que impliquen els permeten una interpretació beneficiosa de les dades. Al menys en aquest moment, per que el sentit de l’esbiaix podria canviar capritxosament. L’hipocresia arriba a l’extrem que segurament quan es publiquen les dades de l’Enquesta de Població Activa (l’EPA) -la metodologia correcta i consensuada a nivell de tota la Unió Europea per a conèixer l’evolució del mercat de treball- es passarà de puntetes, com de fet ja ha ocorregut amb les dades del darrer trimestre de 2013 i les del primer trimestre de 2014, que no permetien una interpretació tant triomfalista de les polítiques econòmiques i d’ocupació dels governs espanyol i autonòmic.

Aquest article és una col·laboració de Raül Burriel, psicòleg del Treball i les Organitzacions, i Tècnic universitari d’ocupació.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.