Les dades d’ocupació del mes d’agost, d’afiliació a la Seguretat Social i de protecció social de l’atur desmunten qualsevol discurs optimista sobre l’evolució del mercat de treball.
Segons les dades facilitades pel mateix Ministeri de Treball, l’atur registrat als serveis públics d’ocupació, a final d’agost, s’ha incrementat en 46.400 persones, trencant amb la tendència a la baixa dels darrers sis mesos i superant, amb escreix, les dades del mateix mes de l’any 2016. La qual cosa, en opinió del sindicat, demostra la debilitat i la incapacitat del mercat laboral per acabar amb la xacra social de l’atur.
El panorama és desolador
Aquestes xifres, si més no, són més negatives si afegim les dades d’afiliació a la Seguretat Social que, també, segons les mateixes fonts, ha descendit en 179.485 persones. Aquesta xifra, més representativa de la situació de la població ocupada que no la d’inscripció als serveis d’ocupació, fa més palesa la precarietat de l’ocupació, amb una destrucció d’ocupació neta, al passat mes d’agost, que deixa en paper mullat la reducció interanual de l’atur estimada en 315.172 persones.
Pel que fa a la qualitat de l’ocupació generada al mes d’agost, sols un 8% han estat contractes indefinits i la resta temporals; per tant, seguim amb un mercat laboral que es sustenta en la temporalitat i en la precarietat de l’ocupació. Una fotografia que caldria complementar-la amb les dades salarials, que situen el salari anual més habitual a l’estat espanyol en 16.500 € (INE: Enquesta Anual de Estructura Salarial de 2015).
Per últim, cal afegir que si, respecte del mateix mes de l’any anterior, la despesa del sistema de protecció a la desocupació s’ha reduït un 6’3%, el nombre de persones beneficiàries de les diferents prestacions per desocupació s’ha reduït en un 7’3% i un 41’2% de les persones en situació d’atur no percep cap tipus de prestació. El panorama és desolador.
Amb aquestes dades a la mà es fa difícil creure el missatge de la Ministra de Treball, quan afirmava que l’ocupació a l’Estat estava vivint una “primavera”. Les fulles noves de la suposada primavera han caigut en pocs dies, perquè, per molt que es vulga disfressar la realitat, aquesta és molt dura i les dades sobre ocupació i protecció social de l’atur són molt eloqüents.
Per a Intersindical Valenciana, aquesta anàlisi qüestiona de forma aclaparadora les polítiques d’ocupació i protecció social de l’atur de l’Estat. D’una banda, es fa més que evident el fracàs de la reforma laboral com a eina de foment de l’ocupació; un fracàs anunciat perquè la liberalització del mercat de treball com a excusa per superar la crisi, només pretenia devaluar la força de treball com a factor de producció de la nostra economia, i eximir els propietaris del capital i dels mitjans de producció de qualsevol responsabilitat i de la seua implicació en la superació de la crisi. D’altra, la política mesquina en matèria de protecció social de l’atur, que endureix les condicions per l’accés a les prestacions per desocupació i els terminis de la seua vigència, deixen sense cobertura de protecció a una gran part de la població en situació d’atur, que genera una situació d’emergència social sense precedents els darrers anys i en el marc de la Unió Europea.
Per totes aquestes raons, des d’Intersindical Valenciana denunciem l’intent de la Ministra de Treball d’amagar la situació real amb missatges triomfalistes allunyats de la crua realitat i instem a la resta de forces socials, sindicals i polítiques a secundar una mobilització unitària que acabe amb aquestes polítiques neoliberals, que derogue les dues darreres reformes laborals, que reforce la negociació col·lectiva i les polítiques de protecció social de l’atur i que restituïsca el valor del treball en la nostra economia.