Drets laborals

Els sindicats de l’esquerra combativa i de classe promouran noves mobilitzacions en defensa dels drets del personal temporal i interí del sector públic

07 / 08 / 2021 | Intersindical

El personal públic precaritzat com a personal temporal i interí en abús de la temporalitat, mantenim les espases en alt, perquè després de la votació de l’RDL res ha canviat i tot està per aconseguir. Els mesos de setembre i octubre seran crucials per intentar aclarir la incertesa sobre el seu futur, i és per això que els sindicats alternatius de l’esquerra combativa i de classe, des de la més estricta observança de l’autonomia i independència en el procés de presa de decisions, hem acordar seguir amb noves mobilitzacions per evitar que es pretenga aplicar precipitadament el RDL 14/2021; així com per reconduir el seu contingut en la tramitació del projecte de llei cap a posicions més favorables al dret a l’estabilitat laboral del personal afectat i la preservació de la qualitat dels serveis públics.

Per aquest motiu, anunciem per als mesos de setembre i octubre, les següents accions:

● Presentació d’esmenes totals i / o parcials a l’RDL.
● Mobilitzacions descentralitzades en els diferents territoris.
● Manifestació a Madrid de sindicats i plataformes d’afectades de tot l’Estat.
● Vaga general al sector públic, si no s’albiren canvis substancials en el nou text legal.

Aquest convuls mes de juliol ha acabat amb avenços poc o gens significatius que permeten al col·lectiu de personal temporal i interí en frau de llei albergar unes certes expectatives de millora en les seues reivindicacions d’estabilitat laboral. L’Acord aconseguit entre el ministre Iceta i les organitzacions sindicals CCOO, CSI-F i UGT sobre el Pla de Xoc per a la reducció de la temporalitat i la seua seqüela, el Reial Decret Llei 14/2021, és un vestit a mida de les administracions i entitats públiques que, no convenç ni a propis ni a estranys.

Per al personal públic en abús de temporalitat actual i futur, aquests textos constitueixen una agressió sense precedents. Lluny de seguir les recomanacions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), en el sentit d’introduir sancions dissuasòries per a les administracions i entitats públiques incomplidores de la Directiva Europea 1999/70, el RDL preveu acabar amb la temporalitat actual convocant un nou procés extraordinari d’estabilització per concurs-oposició, el cessament automàtic de personal temporal que en un futur acumule més de tres anys en una mateixa plaça vacant i la introducció d’una ridícula compensació econòmica en cas de ser acomiadat.

Respecte a la convocatòria de processos d’estabilització, el TJUE ja ha dictaminat que, en cap cas, pel seu caràcter obert i eliminatori, tenen la consideració de sanció. Sobre el cessament o acomiadament automàtic, cal dir que és una ficció legal, per fer veure que no hi ha abús de temporalitat i la indemnització, com bé diu el Tribunal Suprem, per raó de la seva escassa quantia no té tampoc caràcter sancionador; és una compensació econòmica per la finalització inesperada del contracte o nomenament.

En definitiva, les mesures que contemplen l’Acord i el RDL no suposen una sanció proporcional i dissuasòria per a les administracions abusadores i molt menys, tenen un caràcter de protecció de les treballadores i treballadors públics temporals objecte de l’abús, que a més de ser les víctimes de la il·legalitat, són les víctimes de les suposades mesures de control de la temporalitat.

Uns arguments que també es van fer patents en el debat del Congrés per a la ratificació de l’RDL 14/2021. Pocs grups parlamentaris van mostrar la seua disposició a ratificar-ho i, si ho van fer, va ser a canvi de la seua tramitació com a projecte de llei per poder introduir esmenes. Escenari que va obligar la ministra a assumir la seua tramitació com a projecte de llei i a insinuar que la fase de selecció podria no ser eliminatòria o que algunes persones en frau de llei accediren directament a la fase de concurs.

Uns hipotètics canvis que segueixen sense satisfer les directrius de l’ordenament europeu perquè obvien l’element essencial de la directiva: la protecció dels treballadors i treballadores temporals objecte enfront de l’abús de les administracions i entitats públiques. Una protecció que només serà real i efectiva si cristal·litza en una sanció que comporte l’estabilitat laboral d’aquest personal amb els mateixos drets de permanència i inamobilitat que el personal funcionari de carrera i fix.

Empleat públic en abús: desperta, o et mous o et mouen. Ara o mai aquest és el moment.


Intersindical Valenciana
Confederació Intersindical
STES Intersindical
COBAS
CUT Aragó
CUT Galiza
ESK Euskal Herria
Intersindical Alternativa de Catalunya
ISTA Aragó
SAS
Solidaritat Obrera
Interinok_Taldea


202108C6_Comunicat_Sindicats_Mobilitzacions_Tardor.pdf



Comentaris
Cristina
08 / 08 / 2021 - 18:24

Contad conmigo para formar parte de las movilizaciones en los meses de septiembre y octubre.
Muchas gracias.
Saludos compañeros,
Cristina,


carmen tormos torregrosa
09 / 08 / 2021 - 8:36

totalment dàcord.
hi ha que lluitar SI O SI…SOC INTERINA DES DEL 89, TINC 63 ANYS SEMPRE HE LLUITAT I SEGUIRÉ LLUITANT ” fins al final…



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.