Dia Mundial de la Salut
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra aquest dia internacional (7 d’abril) per donar suport a la labor de les treballadores i els treballadors d’infermeria i obstetrícia, pel seu paper primordial i esforç continu per mantenir i assegurar la salut i la vida de la població.
Les treballadores i els treballadors de la salut, incloses les d’infermeria i obstetrícia, estan plantant cara al nou coronavirus i responent amb tots els mitjans que disposen, no sempre els més adequats. L’alta qualitat professional i humana, tant en els tractaments com en l’atenció a pacients, converteix a aquestes persones en imprescindibles per als qui necessiten els serveis sanitaris, i també a l’hora d’abordar pors i preguntes davant les quals s’espera resposta.
La pandèmia del nou coronavirus i la COVID-19, que ha provocat la declaració de l’estat d’alarma i moltes morts al nostre país, ens obliga a reflexionar sobre la importància de tenir una sanitat pública, universal, gratuïta i de qualitat. Les retallades en la sanitat pública han perjudicat greument la ciutadania, sobretot a la població més vulnerable, que ha vist com la reducció d’inversió, de personal, de materials, equipament i infraestructures, ha posat en greu perill la salut i la vida de la població, però també la de les persones que treballen en la sanitat, de les quals depenem.
Les treballadores i els treballadors de la sanitat pública fan el treball durant la situació d’emergència pel coronavirus, sense la protecció i la seguretat necessàries davant el risc a l’exposició a la COVID-19, a causa de la falta de subministrament d’equips de protecció individual (EPI) i de tests de control. Elements que han de garantir la salut en el treball, i, la manca d’ells, ha generat una situació de precarietat laboral i social que persisteix. El treball en hospitals, ambulatoris, a domicili, en residències, centres de dia…, s’ha realitzat per professionals del sector sanitari que, sense EPIs homologats i eficaços, han arriscat la salut i la vida.
La inversió en sanitat pública, amb una cobertura universal i gratuïta, és vital quant a l’atenció de la salut maternoinfantil, de persones majors, de grups d’alt risc o de crònics, de les malalties infeccioses i les no transmissibles, inclosa la salut mental. Però també pel que fa a la preparació i resposta davant les emergències, la seguretat de pacients i la prestació de serveis integrats i inclusius centrats en les persones i les cures, i, també, en les treballadores i els treballadors.
Els governs de tots els països han d’assegurar una cobertura sanitària pública i universal, com a estratègia clau per a avançar cap a la salvaguarda de la salut i la vida, el desenvolupament integral i inclusiu de les persones i els països. Augmentar l’esperança de vida i millorar la salut de les persones, protegir a la població de les epidèmies, reduir la pobresa i el risc de patir fam, crear llocs de treball, garantir una renda bàsica universal i un habitatge digne, promoure i assegurar la igualtat, la llibertat, la solidaritat i la democratització de les societats i dels països, són objectius bàsics si volem posar fi a la crisi sanitària i social en la qual estem immersos.
En el Dia Mundial de la Salut, des d’Intersindical Valenciana, agraïm a totes les persones que treballen en la sanitat pública la seua dedicació i esforç, reivindiquem més inversió i recursos que garantisquen major qualitat, i la seua gestió directa. Per això, demanem al Govern Valencià que invertisca en sanitat pública i que recupere la seua gestió, sense oblidar la inclusió de la gestió pública de les prestacions per contingències professionals (accidents de treball i malalties professionals) de totes les persones que treballen en la Generalitat, perquè disposem de serveis públics acreditats, professionalment i socialment, i no existeixen raons objectives per a continuar finançant a les Mútues privades col·laboradores amb la Seguretat Social -es fa des de l’any 2013- per prestar un servei que té un elevat cost econòmic i social.
En definitiva, defensem una sanitat pública, universal, gratuïta i de qualitat, que siga integradora i inclusiva, per ser l’única via possible per a garantir el benestar, la salut i la vida a totes les persones.