El Consell l’ha aprovat en la Mesa General de Negociació del Personal Laboral Estatutari i Funcionari (MGN I) de la qual va excloure a Intersindical Valenciana l’any 2019
A la darrera reunió de la Comissió Paritària de Seguretat i Salut Laboral (COPASESA) que es va celebrar el 19 d’octubre de 2022, amb un únic punt en l’ordre del dia: Al·legacions a l’Esborrany del Decret 123 del Consell, pel qual es regulen els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat, Intersindical Valenciana va mostrar la seua disconformitat a l’aprovació del decret, tal com estava redactat, atés que no incorporava pràcticament cap de les esmenes presentades encaminades a blindar els serveis públics en l’àmbit preventiu i a la dotació horària necessària per a les delegades i delegats de prevenció en el compliment de les funcions.
Cal recordar que l’última reunió per negociar aquest projecte de Decret fou l’any 2017 mitjançant una Comissió tècnica que es va crear al respecte. Des d’Intersindical Valenciana considerem que la negociació col·lectiva és una eina imprescindible en la regulació de la seguretat i salut laboral i, per tant, enteniem que, pel temps que havia passat des de l’última negociació, calia engegar-la de nou per tal de revisar el projecte de Decret, més enllà de l’adaptació, i aconseguir un reglament dels Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat com cal: totalment actualitzat i que servisca per a crear una vertadera cultura de seguretat i salut als centres de treball de la Generalitat.
L’Administració va rebutjar la nostra proposta de negociació i el Decret ha estat aprovat en la Mesa General de Negociació del Personal Laboral Estatutari i Funcionari (MGN I), de la qual es va excloure a Intersindical Valenciana l’any 2019, sent, en el moment de l’exclusió, el sindicat més votat en la Generalitat amb 25.079 vots i el tercer en nombre de delegades i delegats amb 183. Fet que va suposar un atac a les treballadores i els treballadors públics i a la llibertat sindical.
L’exclusió la va motivar una sentència del Tribunal Suprem, en interpretar de manera restrictiva l’article 36.3 del TREBEP.
De la mateixa manera, és, si més no, sorprenent que al mateix text publicat per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, es refereix a la COPASESA com al màxim òrgan de participació en matèria de seguretat i salut, sent una contradicció que es passe per damunt d’aquesta en el procés de negociació i aprovació del decret esmentat.
Des d’Intersindical Valenciana manifestem que no tenim informació de com ha quedat el Decret després de la seua aprovació, marginant d’aquesta manera la voluntat de moltes persones treballadores que han confiat el seu vot en Intersindical per a defensar els seus drets laborals.
No obstant això, continuarem treballant perquè les persones delegades de prevenció disposen del crèdit horari corresponent per realitzar les seues funcions adequadament i també per acabar amb la concertació i externalització dels serveis preventius, en detriment dels serveis públics.