Salut laboral i medi ambient

La Generalitat margina el sindicat més votat de tota la funció pública en l’aprovació del nou Decret de prevenció de riscos laborals

El Consell l’ha aprovat en la Mesa General de Negociació del Personal Laboral Estatutari i Funcionari (MGN I) de la qual va excloure a Intersindical Valenciana l’any 2019

25 / 03 / 2023 | Intersindical

A la darrera reunió de la Comissió Paritària de Seguretat i Salut Laboral (COPASESA) que es va celebrar el 19 d’octubre de 2022, amb un únic punt en l’ordre del dia: Al·legacions a l’Esborrany del Decret 123 del Consell, pel qual es regulen els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat, Intersindical Valenciana va mostrar la seua disconformitat a l’aprovació del decret, tal com estava redactat, atés que no incorporava pràcticament cap de les esmenes presentades encaminades a blindar els serveis públics en l’àmbit preventiu i a la dotació horària necessària per a les delegades i delegats de prevenció en el compliment de les funcions.

Cal recordar que l’última reunió per negociar aquest projecte de Decret fou l’any 2017 mitjançant una Comissió tècnica que es va crear al respecte. Des d’Intersindical Valenciana considerem que la negociació col·lectiva és una eina imprescindible en la regulació de la seguretat i salut laboral i, per tant, enteniem que, pel temps que havia passat des de l’última negociació, calia engegar-la de nou per tal de revisar el projecte de Decret, més enllà de l’adaptació, i aconseguir un reglament dels Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat com cal: totalment actualitzat i que servisca per a crear una vertadera cultura de seguretat i salut als centres de treball de la Generalitat.

L’Administració va rebutjar la nostra proposta de negociació i el Decret ha estat aprovat en la Mesa General de Negociació del Personal Laboral Estatutari i Funcionari (MGN I), de la qual es va excloure a Intersindical Valenciana l’any 2019, sent, en el moment de l’exclusió, el sindicat més votat en la Generalitat amb 25.079 vots i el tercer en nombre de delegades i delegats amb 183. Fet que va suposar un atac a les treballadores i els treballadors públics i a la llibertat sindical.

L’exclusió la va motivar una sentència del Tribunal Suprem, en interpretar de manera restrictiva l’article 36.3 del TREBEP.

De la mateixa manera, és, si més no, sorprenent que al mateix text publicat per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, es refereix a la COPASESA com al màxim òrgan de participació en matèria de seguretat i salut, sent una contradicció que es passe per damunt d’aquesta en el procés de negociació i aprovació del decret esmentat.

Des d’Intersindical Valenciana manifestem que no tenim informació de com ha quedat el Decret després de la seua aprovació, marginant d’aquesta manera la voluntat de moltes persones treballadores que han confiat el seu vot en Intersindical per a defensar els seus drets laborals.

No obstant això, continuarem treballant perquè les persones delegades de prevenció disposen del crèdit horari corresponent per realitzar les seues funcions adequadament i també per acabar amb la concertació i externalització dels serveis preventius, en detriment dels serveis públics.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.