Drets laborals

Intersindical exigirà al nou govern que prioritze la recuperació salarial

El darrer 28 d’abril les urnes parlaren i feren palesa la voluntat d’una majoria social perquè, a l’Estat, hi haja un vertader canvi cap unes politiques més socials i redistributives de la renda, que acaben amb la bretxa social, per la qual les persones riques cada vegada són més riques i les pobres cada vegada són més pobres.

20 / 05 / 2019 | Intersindical

Moltes són les iniciatives que en aquest sentit pot implementar un govern de tarannà social, que van des de la justicia fiscal, la potenciació dels serveis públics, les prestacions socials i, de forma molt especial, vetlar per la dignificació de les pensions i dels salaris de les persones treballadores. És un fet contrastat que la crisi i, en major mesura, la reforma laboral de 2012 han tingut un impacte sobre els salaris, de forma que, actualment, no s’ha recuperat el nivell salarial previ a 2008 i la previsió és que 2019 tampoc siga l’any de la seua recuperació.

Les modificacions introduïdes en la regulació laboral de la negociació col·lectiva, amb la supressió de la ultra-activitat dels convenis i la flexibilització de les condicions de no aplicabilitat dels convenis, la prevalència dels convenis d’empresa, la de la modificació de les condicions de treball i dels expedients de regulació de l’ocupació, han deixat als treballadors i treballadores en absoluta indefensió de tal manera que si bé, les persones amb una antiguitat anterior a la crisi mantenen un cert nivell retributiu, les persones contractades amb posterioritat ho són amb unes retribucions inferiors malgrat tractar-se dels mateixos llocs de treball.

Per altra banda, la proliferació de contractes precaris, a temps parcial o de falsos autònoms, també incideix negativament sobre els salaris, de forma que cada vegada en són més els treballadors i treballadores que, malgrat tenir una ocupació, les seues retribucions no donen per cobrir les necessitats bàsiques. En aquest sentit es podria pensar que l’augment del salari mínim interprofessional a 900 €, sense ser suficient, podria haver pal·liat aquesta situació; però la realitat és que no té incidència en aquest tipus de contractes precaris i, en el millor dels casos, només afecta als salaris més baixos, quedant la resta a l’albur de les condicions retributives que la patronal tinga a bé establir.

En aquest context i malgrat el compromís assolit per la patronal i els sindicats CCOO i UGT en l’Acord Estatal de Negociació Col·lectiva, d’incrementar els salaris en un 2% anual en el període 2018-2020, la perspectiva no és esperançadora. Segons diverses fonts consultades els salaris s’incrementaren en un 0,3% en 2018 i per 2019, una gran part de la patronal manifesta que no té intenció de complir l’objectiu subscrit, al·legant la inseguretat política i la volubilitat de la situació dels mercats considerada globalment. Sols els salaris més baixos, per aplicació de l’increment del SMI i el dels treballadors i treballadores més qualificats i, potser, el de les grans empreses podran experimentar alguna pujada, que només servirà per maquillar les estadístiques, incrementant el salari mitjà, però no així el salari frequent de la majoria de la població.

És per aquestes raons que des d’Intersindical Valenciana exigirem al nou govern de l’Estat, que faça un esforç, més gran del que s’ha fet fins ara, per millorar les rendes del treball i això passa, necessàriament, per la derogació de les reformes laborals, restaurant l’equilibri en la negociació col·lectiva i eliminant la precarietat en les modalitats de contractació laboral, però a més, caldrà seguir avançant en la millora del SMI, implementant polítiques laborals que garantisquen la igualtat efectiva entre homes i dones i la inserció laboral de joves i desocupats i desocupades de llarga durada. Un conjunt de mesures que, sense dubte, contribuiran a la millora de la capacitat adquisitiva de les famílies, a acabar amb la bretxa social i a assolir una societat més justa i equitativa.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.