Drets laborals

Intersindical Valenciana commemora el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball

26 / 04 / 2019 | Intersindical

Aquest 28 d’abril de 2019 volem honrar la Memòria de totes les persones mortes i lesionades en accidents de treball o per malalties professionals, valorant que es poden prevenir i eliminar o, almenys, reduir. 

Els accidents laborals i les malalties professionals van créixer al País Valencià durant l’any 2018 respecte al mateix període de l’any anterior, segons l’informe provisional oferit per l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT). Els accidents en el treball amb 2,143 casos més, representa un increment del 4,9% respecte al 2017; in itinere, 425 més, amb un increment de 6,15%. Dels 48.161 accidents de treball, xifra total, 62 casos van ser mortals, 6 morts més que en el 2.017, amb un increment del 10,7%; dels 7.408 accidents in itinere, 25 van ser mortals, 13 més que l’any anterior. Les malalties professionals van créixer 949 casos l’any 2018, respecte al mateix període de l’any 2017, i representa un increment del 28,1%. D’un total de 4.329 casos, el 91,8% es van deure als agents físics; 2,4%, altres agents; el 2,9% corresponen a agents biològics; i 1,8% a la inhalació de substàncies; 0,9% per agents químics; i els cancerígens representen el 0,2%.

L’augment de la sinistralitat en el treball es produeix per la interacció de diversos factors. Entre ells, trobem l’incompliment de la Llei de Prevenció i Riscos Laborals 31/1995; les retallades laborals, en inversió preventiva, formació i vigilància de la salut en els llocs de treball; la carència d’una cultura preventiva; l’augment de la precarietat laboral i de noves formes d’explotació capitalista, per exemple.

En el món laboral i social és un element clau, per eliminar els riscos d’accidents i malalties, la construcció d’una cultura preventiva, però també la inspecció de treball. Cal considerar la prevenció dels riscos psicosocials, la promoció de la salut i el benestar en el treball a través del disseny de polítiques de seguretat i salut en el treball i la seua aplicació, amb integració de la perspectiva de gènere, la igualtat i la no discriminació laboral.
Volem millorar el futur laboral tenint en compte els importants canvis que s’estan produint en el món, en les modalitats d’ocupació, l’organització del treball, la tecnologia (digitalització, treball en plataformes digitals, automatització i robòtica), la globalització, els productes químics i el canvi climàtic, que introdueixen nous riscos laborals i socials.

Per tot el que s’ha exposat, des d’Intersindical Valenciana, reclamem més recurs en prevenció i entorns socials i de treball segurs, saludables, dignes i democràtics, en els que es garantisquen els drets socials i laborals, respectuós amb les persones i el medi ambient, perquè defensem la salut i la vida de la classe treballadora i de tota la població.  I animem a totes les treballadores i tots els treballadors a la mobilització per a exigir i defensar els nostres drets.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.