Drets laborals

Intersindical Valenciana convocarà mobilitzacions de protesta per la proposta d’Iceta sobre temporalitat

El Sindicat considera que la proposta de modificació de l’EBEP és una aberració.

28 / 05 / 2021 | Intersindical

La proposta de modificació de l’EBEP feta pel Ministeri de Política Territorial i Funció Pública és, sense pal·liatius, una aberració, en tant que amenaça els drets laborals del personal públic temporal, l’atenció als usuaris i usuàries dels serveis públics i, fins i tot, la mateixa continuïtat d’aquests serveis.

Seguint les recomanacions del TJUE, la reforma de l’EBEP havia de perseguir tres objectius clars: introduir sancions a les administracions abusadores suficientment dissuasòries com per previndre l’abús, protegir les treballadores i treballadors víctimes de l’abús i, per altre costat, cercar solucions legals que facilitaren l’estabilitat laboral de les persones que actualment ja estan en situació d’abús. És el que, històricament, hem reivindicat des de la Intersindical Valenciana i des dels col·lectius de personal temporal i interí.

Contràriament,  la proposta de reforma de l’EBEP preveu que la sanció a les administracions incomplidores siga el cessament forçós de les persones víctimes de l’abús sense cap dret ni indemnització, transcorreguts tres anys des del seu nomenament i si la plaça no ha estat inclosa a una oferta d’ocupació. A més, preveu la congelació de la plaça vacant durant un any perquè no puga ser proveïda pels procediments reglamentaris.

És una obvietat que la sanció recau en primera instància i de forma més contundent sobre la persona treballadora. La hipotètica sanció a l’administració amb la congelació de la plaça no deixa de ser fum de boja; ja que l’administració té, si és el cas, mecanismes per suplir eixes necessitats, mitjançant altres fórmules de relacions laborals. Relacions laborals que també seran temporals, perquè no hi ha una obligació taxativa de cobrir-les definitivament.

D’altra banda, no aporta cap proposta de solució al problema de la temporalitat actual, i per tant, a més de sancionar el futur personal temporal i interí, sanciona les empleades i empleats públics que, a dia de hui, pateixen la precarietat laboral des de fa dècades. És la ratificació que per part del Ministeri s’aposta per seguir amb les ofertes extraordinàries d’estabilització, ampliant-les si cal, malgrat que el TJUE ja ha manifestat que no són un mecanisme de sanció per a les administracions, ni protegeixen el personal afectat per l’abús.

D’altra banda, no podem ignorar que la suposada mesura de reducció de la temporalitat laboral a les administracions públiques constitueix, implícitament, una sanció a les usuàries i usuaris dels serveis públics, perquè, sense cap mena de dubte, aquesta inestabilitat de les plantilles repercutirà en al qualitat del servei prestat.

Per últim, el fet de que la disposició segueix vinculant les ofertes d’ocupació a les taxes de reposició que determine cada Llei de Pressupostos, malgrat ser la principal causa de la temporalitat actual, més que perseguir l’objectiu d’una sanció, el que s’aconsegueix és atorgar a les administracions la discrecionalitat absoluta, sinònim de arbitrarietat, per decidir la política en matèria de personal. Una facultat que, en mans de segons quina administració o segons el color polític dels gestors, suposa una porta oberta al desmantellament dels serveis públics atacant el factor humà que els dona suport.

Aquestes són, a grans trets, les principals observacions que podem treure de la lectura:

-Sanciona les treballadores i treballadors en abús de temporalitat, amb l’acomiadament forçós i sense dret a indemnització.

-No aporta solucions a la temporalitat i, fins i tot, promou la precarització de les plantilles. Pretén resoldre la temporalitat amb més temporalitat.

-Penalitza les i els usuaris del serveis públics.

-Manté la taxa de reposició, malgrat ser la principal causa de la temporalitat.

-No sanciona les administracions abusadores.

-No contempla cap solució al col·lectiu de personal actual en abús de la temporalitat.

-És una amenaça latent per a la continuïtat dels serveis públics.

A la vista d’aquestes observacions no podem arribar a cap altra conclusió que, cal rebutjar la proposta i fer tot el que estiga en les nostres mans perquè no prospere. A més, hem de plantejar l’alternativa que la veritable transposició de la Directiva al nostre ordenament seguint les orientacions del TJUE, en el sentit de sancionar a qui transgredeix les normes i protegir a les víctimes, passa necessàriament per la consolidació o la fixesa del personal en abús de la temporalitat, actual i futur.

És per això que la Intersindical Valenciana (si no hi ha una rectificació immediata del Ministeri que contemple la modificació de l’Estatut Bàsic per establir sancions a l’abús de la temporalitat, l’establiment d’un procés que garantisca la consolidació del treball del personal víctima de l’abús i la paralització de les ofertes extraordinàries d’estabilització) posarà totes les eines al seu abast per intensificar les mobilitzacions a nivell estatal, sense descartar una convocatòria unitària de vaga, si així es decideix a les assemblees convocades a l’efecte, a tots els territoris de l’estat i en totes les administracions públiques.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.