Drets laborals

Intersindical Valenciana demana al Consell concreció en les mesures contra la precarietat laboral

El Sindicat considera innecesari l’Observatori del Treball Decent

18 / 01 / 2020 | Intersindical

El proper dia 21 de gener es presentarà públicament “l’Observatori del treball decent” que, segons la Generalitat Valenciana, té com missió fer un seguiment permanent del mercat laboral. Intersindical Valenciana vol fer algunes consideracions davant la creació d’un nou organisme que no aporta res al combat contra la precarietat que caracteritza el mercat laboral.

En primer lloc, entenem que si es tracta de constituir un espai d’anàlisi, debat i elaboració de propostes per milorar la situació laboral al País Valencià, allò ideal seria donar veu al conjunt de la societat civil i administracions públiques vinculades amb questions laborals i, especialment, amb el desenvolupament d’un model productiu basat en una ocupació qualificada i de qualitat i no, com és el cas, a un grup reduït i tancat d’interlocutors que, diguen el que diguen, no ens representen a totes les valencianes i valencians. Pensem que la suposada “nova política” del Botànic està reproduint velles práctiques que, malauradament, veten la participació social.

En segón lloc, perquè considerem que és del tot innecessari. No vegem la necessitat de crear àmbits on estudiar quin és l’estat de salut de la nostra ocupació; doncs per això ja estan els estudis estadístics oficials que demostren que, en qualitat de l’ocupació i en condicions laborals, els treballadors i treballadores valencianes estan per sota de la mitjana de l’Estat en tots els indicadors: ocupació, qualificació, salari, jornada laboral, estabilitat, etc. Per tant, el diagnòstic està fet i, d’haver-ne algun dubte sobre alguna qüestió concreta, sempre es pot recòrrer de la Inspecció de Treball que, coneix en primera persona la realitat laboral del nostre entorn. A més, existeix una contradicció total en pretendre “observar” la situació del mercat laboral tenint la patronal en aquest organisme quan és aquesta la causant de la seua precarietat per la seua pràctica als centres de treball.

En tercer lloc, perquè desprès de dotze anys d’una profunda crisi econòmica i de reformes laborals, que ens han portat a la precarització més absoluta de les relacions laborals, el que cal és actuar i no montar enginys buïts de contingut per fer bona la dita de que “quan no vullgues que es faça res, monta una comissió”. En fi, que els temps de teoritzar ja han passat i, en aquest moment, el que cal és concretar i aplicar mesures de promoció i formació que milloren les condicions laborals, control sobre les práctiques fraudulentes en matèria de contractació i aplicació de convenis col·lectius i, sobre tot, construir un model productiu allunyat del negoci especulatiu, l’estacionalitat i la baixa qualificació dels treballadros i treballadores.

És per això que, el primer que demanem és que amplien les competències del Consell en materia laboral, per crear un marc legal de relacions laborals valència que, siga capaç de donar respostes adients als nostres problemes específics, incloent-hi les competències en Inspecció de Treball i, a l’hora que, exigisca de l’Estat el finançament necessari per posibilitar plans de formació laboral i professional adequats a les necessitats, no del nostre teixit productiu actual, sinó aquells que puguen facilitar la transició cap a un model productiu fonamentat en I+D+I. Un finançament que, a més, haurà de donar resposta a les necessitats d’infraestructures, a l’adaptació a l’era digital i a la globalització de la nostra economia.

Per Intersindical Valenciana, aquest és el primer pas que cal donar, per estar en disposició de desenvolupar mesures eficaces per acabar amb la precarietat laboral o, dit en positiu, d’assolir un treball “decent” i si no es dóna, haurem d’afrontar una, encara més, llarga travessia del desert. Moltes raons que justifiquen la petició al Consell de que es deixe d’entelèquies, es pose mans a la feina i vaja fent realitat la seua política amb accions concretes en matèria laboral, sector productius i finançament.

 

 

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.